0.2 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 5:58
No menu items!

Planul de distrugere a arsenalului chimic sirian a aprobat de OIAC

spot_img

 arme chimice

OIAC, organizaţia însărcinată să supervizeze eliminarea armelor chimice siriene a aprobat marţi seara detaliile finale ale planului pregătit în vederea distrugerii acestui arsenal, au anunţat surse diplomatice, informează AFP.

Arsenalul urmează să fie distrus până în data de 30 iunie, conform foii de parcurs întocmite de OIAC, însă acest process a încetinit deja, din cauza unor probleme de securitate din Siria.

Un diplomat prezent la reuniunea Consiliului Executiv al organizaţiei a anunţat că planul internaţional privind distrugerea armelor chimice siriene, primul de acest tip, a fost adoptat. Detalii ale planului, deja cunoscut în linii mari, după ce mai multe ţări au prezentat public propuneri de ajutorare, urmează să fie comunicate în mod oficial miercuri dimineaţa.

“Există un anumit realism cu privire la provocările existente”, a declarat acest diplomat pentru AFP.

Directorul OIAC a recunoscut săptămâna trecută că ar putea avea loc “întârzieri uşoare” în implementarea planului, din cauza probemelor de securitate sau a condiţiilor meteorologice.

Damascul a declarat în total 1.290 de tone de arme chimice, precursori sau igrediente.

Rezoluţia numărul 2.118 a Consiliului de Securitate al ONU, în virtutea căreia Siria este obligată să-şi distrugă arsenalul chimic, a fost adoptată în septembrie, în urma unor ameninţări cu atacuri din partea americanilor, după comiterea unui atac chimic soldat cu victime în apropiere de Damasc.

C.A.