sâmbătă, 31 octombrie 2020 - 15:32

Planul anticorupție al SUA pentru Estul Europei: Ambasada va organiza cursuri pentru funcționari, polițiști și procurori

Cutremur puternic de 6,6 grade Richter, resimțit în Turcia și Grecia. Clădiri întregi s-au dărâmat

Un cutremur puternic, de 6,6 pe scala Richter, a avut loc vineri în largul Insulei Samos, la Marea Egee, şi a fost resimţit până...

Sondaj IMAS: Creștere semnificativă pentru USR-PLUS, scădere pentru PNL. Și PSD este în urcare

Alianța USR Plus înregistrează o creștere de 3 puncte procentuale în sondajul realizat de IMAS la comanda Europa FM în octombrie. 20,4% ar fi scorul Alianței...

Cristoiu: Patriarhul Daniel – o nouă victimă a tandemului SRI-CNSAS

Jurnalistul Ion Cristoiu avertizează, pe cristoiublog.ro, că personalităţile incomode pentru regimul Iohannis sunt pedepsite cu ajutorul CNSAS, o nouă armă politică, folosită făţiş, cu...

Efect de bumerang. Mesajul lui Iohannis la 5 ani de Colectiv a stârnit furia fanilor pe Facebook

Pagina de Facebook a președintelui Klaus Iohannis a fost luată cu asalt de urmăritori după ce a fost postat un mesaj pentru comemorarea victimelor...

Administrația de la Washington finanțează anual cu cel puțin 600 mil. $ acțiuni anti-corupție, concentrate în zone de interes strategic

Ambasada SUA

Ambasada SUA la București va organiza cursuri de instruire pentru polițiști, funcționari din administrația fiscală sau procurori, ca parte a planului regional anti-corupție întocmit de administrația americană și prezentată la sfârșitul anului trecut.

”Strategia anticoruptie a ambasadei include cooperarea și cursuri cu Autoritățile, instituțiile de aplicare a legii și entitățile juridice, precum activități de creștere a gradului de conștientizare a faptului ca statul de drept este o chestiune de securitate națională”, potrivit unui răspuns transmis de Ambasadă către Sursa Zilei.

Încă nu sunt disponibile detalii despre participanți, instructori, bugete sau locuri de desfășurare, acestea depinzând de mai mulți factori, inclusiv de solicitările părții române.

Pe data de 9 decembrie 2014, Sarah Sewall, sub-secretar de stat pentru Securitate Civilă, Democrație și Drepturile Omului, a ținut un discurs la Washington, în care a afirmat că ambasadele SUA din 24 de state din Europa de Est realizează planuri de acțiune pentru a-și oferi sprijinul și cooperarea pentru reforma anti-corupție din statele-gazdă.

Sarah Sewall a explicat că formularea unei strategii globale anti-corupție este esențială pentru politica externă a SUA, pentru că are efecte negative asupra dezvoltării sociale, economiei și securității.

Acest discurs a declanșat o nouă dispută diplomatică între Ungaria și SUA.

Pe 16 decembrie, Szabolcs Takacs, secretar de stat pentru Afaceri Europene în guvernul de la Budapesta, și-a exprimat îngrijorarea, în Consiliul Afaceri Generale al UE (CAG), cu privire la pregătirea unui plan la Washington, fără consultarea guvernelor din statele respective, potrivit agenției MTI.

”Considerăm toate acestea drept o violare a suveranității, dacă informația este corectă”, a afirmat Takacs. Acesta a opinat că nu este corect ca un alt stat să sprijine ONG-urile cu scopul de a încerca subminarea unui guvern ales democratic, indiferent de temă.

Din CAG, a reieșit că planul american vizează între 7 și 9 state membre ale UE. În Consiliul respectiv, România a fost reprezentată de George Ciamba, secretar de stat în MAE.

Elementele principale ale discursului lui Sarah Sewall, din perspectiva impactului asupra României și UE:

 • Toți știm, corupția este un lucru rău. Voi decela trei efecte negative diferite: 1) impactul asupra dezvoltării umane; 2) asupra vieții economice; și 3) asupra securiății. Ca sub-secretar de stat pentru Securitate Civilă, voi indica insecuritatea drept poate cea mai subapreciată trăsătură a corupției.
 •  Corupția are un efect deosebit de nociv asupra multor companii americane care joacă după reguli, din cauza aplicării cu strictețe a regulilor aici, acasă. Când firmele noastre se duc să concureze în afara granițelor, corupția le împiedică să beneficieze de un cadru echitabil.
 • Lucrăm cu partenerii noștri, în special din G20, pentru a garanta că sistemele noastre financiare nu sunt paradisuri pentru activele furate. Acum este mai ușor să culegem probe despre felul în care corupția strică democrația și afectează prosperitatea.
 • Corupția nu este doar un afront la adresa valorilor americane. Lăsată fără răspuns, corupția din state îndepărtate poate afecta direct miezul securității noastre naționale. De-abia acum, comunitatea internațională începe să observe impactul destabilizator la adresa securității pe care îl are corupția.
 • Ucraina furnizează un alt exemplu despre cum corupția poate să creească riscul de instabilitate și să submineze capacitatea statului de a răspunde la aceste riscuri.
 • Nigeria și Ucraina nu sunt doar povești cu tâlc, sunt semnale de alarmă pentru comunitatea internațională. Acesta este motivul pentru care ambasadele noastre din 24 de state din Estul Europei întocmesc acum planuri de acțiune, în sensul sprijinului și cooperării, pentru reformele anti-corupție din statele-gazdă.
 • Măsuri:
 • Ne folosim de convențiile internaționale, presând guvernele să aplice obligațiile pe care și le-au luat pentru combaterea corupției.
 • Departamentul de Stat își folosește autoritatea de a refuza vize, din motive nepolitice, pentru a refuza intrarea unor lideri corupți. Recent, am anulat vizele pentru șase oficiali ungari și pentru apropiații lor, din cauza corupției. Această acțiune a declanșat reacția publicului, iar pe 9 noiembrie pe străzile Budapestei au ieșit 10.000 de oameni pentru a cere demisia oficialilor corupți.
 • Finanțăm cu cel puțin 600 mil. $ eforturile unor guverne străine de a-și contrui capacitatea de a combate corupția, în principal prin întărirea mecanismelor de aplicare a legii.
 • Sprijinim organizațiile independente ale societății civile pentru a face presiuni asupra guvernelor în sensul prevenirii și combaterii corupției, așa cum, în Republica Cehă, 20 de ONG-uri s-au aliat într-o coaliție anti-corupție, spijinită parțial de un grant al Ambasadei SUA.
 • Având în vedere complexitatea și gradul de corupție în multe state, SUA trebuie să devină mai concentrată, mai creativă și mai cooperantă.
 • În ultimul an, SUA a dezvoltat mecanisme inter-departamentale pentru a concentra eforturile unor entități diferite cu atribuții anti-corupție, pentru a determina unde ar trebui să prioritizăm – către state în care corupția este un risc la adresa intereselor SUA și în care este probabil să obținem un efect.
 • Abordarea creativă înseamnă adaptarea la contextul local. Nu poți să iei cea mai bună practică și să o parașutezi în punctul B, doar pentru că a mers bine în punctul A. De asemenea, ar putea însemna procese mai lejere pentru obținerea unei aprobări, pentru a avea mai puține elemente discreționare. Sau ar putea impune ca funcționarii publici să fie compensați în mod adecvat pentru munca lor, de la început.

Cifrele pandemiei. Măsurile anti-Covid au făcut mai multe victime decât virusul

Concentrarea resurselor financiare și medicale aproape exclusiv pentru combaterea pandemiei de Coronavirus, dar și panica indusă de retorica guvernamentală și de mass-media care a...

Ce ar putea fi de fapt COVID? Scenariu sumbru al medicilor, după ce un ieșean s-a infectat de trei ori

Un ieșean s-a infectat cu Covid-19 a treia oară, iar medicii încep să ia în calcul un scenariu care dă fiori: noul coronavirus ar...

Parisul, paralizat de mii de parizieni care au ieșit din oraș cu mașinile, de frica lockdown. VIDEO

Capitala Franței a fost paralizată joi noaptea de sute de mașini cu care parizienii au ieșit din oraș pentru a nu fi prinși de...

Franța și Germania au intrat în blocaj pentru o lună. Parlamentul spaniol a aprobat urgența sanitară pentru șase luni

Noile măsuri sunt cele mai dure din primăvară și urmează restricțiilor din Spania și Italia, menite să reducă răspândirea virusului și să ușureze tensiunea...

Lider PNL din Timișoara: Am obosit de Iohannis. Urăsc trădătorii

Fostul consilier personal al ex-primarului Timișoarei, Nicolae Robu, a postat pe Facebook un mesaj acid la adrea partidului și al lui Klaus Iohannis.  Directorul Pieţe...