28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 13:31
No menu items!

Plantele care pun în pericol viaţa animalelor de companie

spot_img

Dogs-cats

Unele specii de plante de grădină şi de apartament, cultivate în mod obişnuit, reprezintă o mare ameninţare pentru animalele de companie.

Dacă plantele sunt consumate de câini sau pisici, acestea pot fi fatale. Specialiştii lansează un avertisment în privinţa celor mai comune şi mai periculoase specii, potrivit descopera.ro.

Crinii, le pot fi fatali pisicilor. În Marea Britanie s-au înregistrat peste 250 de cazuri de intoxicare a felinelor cu asemenea plante. Simpla expunere la polenul acestora poate duce la insuficienţă renală şi moarte.

Poinsettia sau steaua-Crăciunului, plantă decorativă adesea aşezată în case în perioada sărbătorilor de iarnă, este şi ea toxică, putând provoca vărsături şi diaree atât câinilor, cât şi pisicilor; seva ei este iritantă şi, dacă ajunge în ochi, poate cauza orbirea.

Alte plante care pot otrăvi animale de casă sunt bulbii de narcise, rododendronii şi tisa, cultivată în grădină sub formă de boschete sau gard viu.

Chiar şi plante alimentare pe care omul le consumă în mod obişnuit, precum ceapa, usturoiul şi prazul , toate din familia aliaceelor, sunt toxice pentru animalele de casă. În Marea Britanie s-au înregistrat 69 de cazuri de otrăvire a câinilor cu asemenea plante (două cazuri fiind fatale) şi 4 cazuri la pisici.

Guy Barter, din cadrul Royal Horticultural Society, recomandă ca stăpânii să-şi înveţe animalele să nu consume plante din grădină sau din apartament şi să evite să aducă în locuinţă crini sau poinsettia dacă au pisci care trăiesc mai mult în casă.

Dacă proprietarii bănuiesc că animalul a ingerat o plantă toxică, acesta trebuie dus imediat la cabinetul veterinar.

D.M.