7.8 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 16:17
No menu items!

Plângerea penală împotriva lui Traian Băsescu va fi depusă miercuri. Ponta: Am fost primul care a semnat-o UPDATE

spot_img

ponta-scrisoare

  • UPDATE

Plângerea penală împotriva președintelui Traian Băsescu va fi depusă miercuri.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, după ședința grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, că plângerea penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu a fost finalizată şi va fi depusă marți la Parchet, sub acuzațiile de amenințare și șantaj.

Ponta a precizat că este absolut convins că gestul de a susţine depunerea unei plângeri penale împotriva lui Băsescu pentru ameninţarea făcută împotriva Gabrielei Firea este absolut necesar.

Sunt absolut convins că acest gest este necesar. Cred că duminică seară s-a întâmplat un lucru extrem de grav pentru democraţia românească şi salut opinia publică, analiştii, ONG-urile care au luat atitudine faţă de ce a făcut preşedintele Băsescu. Asta înseamnă că societatea românească are şanse să iasă dintr-o perioadă neagră în care preşedintele se comportă ca un şef mafiot care conduce tot şi atunci când cineva nu se supune ordinelor sale este ameninţat direct, el sau familia sa.

Victor Ponta

premier, președinte PSD

La rândul ei, Gabriela Firea (senator PSD) a precizat că plângerea penală împotriva şefului statului a fost redactată de către avocatul ei şi a subliniat că se simte ameninţată de Traian Băsescu.

La şedinţa grupului parlamentar al PSD au participat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi Marko Bela, Verestoy Attila şi alţi parlamentari ai Uniunii. De asemenea, la grupul PSD au mai venit preşedintele PC Daniel Constantin, parlamentari ai PC precum şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea.

Pe lângă parlamentarii PSD, la grupul social-democrat au venit şi miniştri, printre care Dan Şova, Titus Corlăţean, Constantin Niță, Rovana Plumb, precum şi ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc.

Senatul şi-a suspendat şedinţa pentru ca senatorii PSD să semneze plângerea împotriva lui Băsescu

Plenul Senatului a fost suspendat marţi, după ce senatorii PSD au părăsit sala de plen pentru a participa la reuniunea cu Victor Ponta în care s-a semnat plângerea penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu, întâlnire care are loc la sala de grup de la Camera Deputaţilor.

Şedinţa Senatului a început, marţi, cu o pauză de consultări de 10 minute cerută de liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti, nemulţumit de faptul că şeful grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a cerut ca şedinţa să se suspende pentru o oră, pentru că social-democraţii trebuie să participe la o altă activitate la Camera Deputaţilor.

La începutul şedinţei, Sârbu a cerut ca şedinţa Senatului să fie suspendată pentru o oră, între 11.30 şi 12.30, când se dă votul final pentru proiectele organice. El a menţionat că senatorii PSD au în acest timp o altă activitate la Camera Deputaţilor şi că, în aceste condiţii, şedinţa în plen nu se poate desfăşura în cvorum.

Propunerea lui Sârbu a fost aprobată de plen cu 63 de voturi “pentru”, 21 de voturi “împotrivă” şi trei abţineri.

Decizia a fost criticată de liderul senatorilor PNL Puiu Haşotti, care, potrivit MEDIAFAX, a solicitat o pauză de consultări de 10 minute. El şi-a exprimat “surprinderea şi stupefacţia” în legătură cu această decizie, în condiţiile în care senatorii au decis să lucreze în plen şi miercuri pentru a evita adoptarea tacită a mai multor proiecte.

“În ce fel PSD îşi susţine propriul guvern? Stabilindu-şi tot felul de întâlniri?”, a comentat acesta. Pe ordinea de zi de marţi a Senatului sunt 65 de proiecte de lege şi iniţiative. După pauza de consultări, Haşotti a anunţat că discuţiile cu ceilalţi lideri de grup au fost “fructuoase” şi că şedinţa acestei Camere se va desfăşura aşa cum a fost votat.