12 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 5:45

Planeta ar putea ajunge un infern în mai puțin de 100 de ani

spot_img

Motivul principal este creșterea temperaturii globale cu 4 grade Celsius

seceta

Mai mulți experți climatologi sunt de părere că lumea va trăi într-un iad peste 100 de ani, dacă temperatura globală va crește cu 4 grade Celsius.

Această creștere nu va fi resimțită de oameni în aceeași măsură în care va fi afectată planeta. Expertul de renume mondial Nicholas Stern consideră că, de 10 milioane de ani încoace, lumea nu a mai cunoscut o asemenea creștere alarmantă a temperaturii. Stern afirmă că, în ultimii 8.000 de ani, temperatura planetei a fost oarecum constantă, fără a crește cu mai mult de 1-1,5 grade în medie, informează slate.fr.

Această creștere a temperaturii, alături de alte schimbări climatice, va altera relația dintre oameni și planetă, în special stilul lor de viață și regiunile în care locuiesc

Nicholas Stern
climatolog

În aceste condiții, expertul își imaginează un scenariu terifiant: Sudul Europei va semăna cu Sahara, iar deșertul african se va întinde către sud, având efecte devastatoare pentru țări precum Nigeria. Zăpada va dispărea de pe Himalaya, ceea ce va avea un efect catastrofal asupra unor cursuri de ape de care depind viețile a peste două miliarde de oameni. Pădurea Amazoniană va dispărea, la fel ca și milioanele de specii de animale de acolo, care nu vor reuși să se readapteze. Furtunile vor fi ceva obișnuit, iar nivelul mării ar putea crește cu doi metri.

Olimpia Diaconiuc