10.8 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 19:21

Plan de salvare pentru translatorii afgani care au sprijinit Armata Română

spot_img

România va prelua personalul local afgan care a sprijinit Armata Română în Afganistan. Preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi, rănit grav în Afganistan, atrage atenţia că interpreţii, care au fost un soi de interfaţă a militarilor români în legătura cu localnicii, vor fi executaţi rând pe rând. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat la reuniunea extraordinară a miniştrilor de Externe din statele membre ale UE, că “România evaluează posibilitatea de a prelua personalul local afgan care a sprijinit autorităţile române în Afganistan”.

 

Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi, rănit grav în Afganistan de un dispozitiv explozibil improvizat, a explicat că după ce talibanii îşi vor consolida puterea, iar la nivel internaţional lucrurile se vor calma, toţi aceşti oameni se vor afla într-o situaţie extrem de periculoasă. Cei mai expuși sunt translatorii.

„Cel puţin interpreţii, care au fost un soi de interfaţă a noastră, a militarilor români, a militarilor aliaţi în general, în legătura cu localnicii, vor fi executaţi rând pe rând. Oricum, fără aceşti oameni, practic, nu ne-am fi putut face treaba, a spus Marius Apostol pentru “Adevarul”.

Statul român are un plan de salvare a acestor oameni. Intră în calcul și alte categorii de personal, nu numai interpreții.

“Cei selectaţi pentru acest program de salvare vor intra într-un proces accelerat de acordare a azilului din partea României. Vor primi un document temporar de identitate, a cărui valabilitate va fi prelungită periodic de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Cei care nu dispun de mijloacele materiale necesare pentru întreţinere vor fi cazaţi în centrele de primire aflate în subordinea IGI sau vor beneficia de subvenţionarea plăţii chiriei. În plus, afganii care au cooperat cu Armata Română vor beneficia de asistenţă medicală gratuită, vor participa la programe de adaptare culturală, dar vor avea acces şi la piaţa forţei de muncă”, a mai spus Apostol.

FILE – In this Nov. 3, 2009, file photo, Lt. Thomas Goodman, center, of the 2nd Battalion, 12th Infantry Regiment, 4th Brigade Combat Team, 4th Infantry Division meets with villagers in Qatar Kala in the Pech Valley of Afghanistan’s Kunar province with his interpreter Ayazudin Hilal, center left with hat. Hilil served as an interpreter alongside U.S. soldiers on hundreds of patrols and dozens of firefights in eastern Afghanistan, earning a glowing letter of recommendation from an American platoon commander and a medal of commendation. Still, Hilal was turned down when he applied for one of the scarce special visas that would allow him to relocate to the U.S with his family. Now, as American and NATO forces prepare to leave the country, he and thousands of others who aided the war effort fear they will be left stranded, facing the prospect of Taliban reprisals. (AP Photo/David Guttenfelder, File)

Ministerul Afacerilor Externe a transmis: “România îşi manifestă deschiderea şi evaluează la nivel interinstituţional posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autorităţile române care şi-au desfăşurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz în parte, inclusiv din punct de vedere securitar”.

C. Dumitrescu