9.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 1:43

Plan comun România – Turcia de combatere a migrației ilegale în Marea Neagră

spot_img

Poliția de Frontieră română și Garda de Coastă turcă vor coopera pentru combaterea migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere în zona Mării Negre, în baza unui plan bilateral de implementare a măsurilor, valabil pentru acest an și semnat zilele acestea.

Reprezentanții Poliției de Frontieră au precizat, miercuri, într-un comunicat de presă, că, în perioada 10-13 aprilie 2016, o delegație a Gărzii de Coastă din Turcia, condusă de șeful instituției, viceamiralul Hakan Ustem, a făcut o vizită oficială în Romania, la invitația conducerii Inspectoratului General al Poliției de Frontiera Române.

„Delegația Gărzii de Coastă din Turcia a avut o întâlnire de lucru cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, chestorul general de poliție Ioan Buda, unde au discutat aspecte legate de dezvoltarea relațiilor de cooperare existente între cele două autorități de frontieră, precum și teme comune de interes privind combaterea migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere în regiunea Marii Negre.

Pe parcursul vizitei oficiale, autoritățile de frontieră din cele două țări au avut mai multe întâlniri în cadrul cărora au realizat o analiză a activităților desfășurate în comun în anul 2015 și au fost discutate noi proiecte de cooperare româno-turcă pe probleme de de actualitate în domeniu. Astfel, cele două delegații au stabilit concret modalitățile de cooperare în lupta împotriva migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere, prin semnarea  Planului bilateral de implementare Romania (I.G.P.F.) – Republica Turcia (Garda de Coastă) pentru anul 2016”, arată oficialii Poliției de Frontieră.

Oficialii turci, însoțiți de o delegație a Poliției de Frontieră Romane, s-au mers la Constanța, pentru a vizita Sistemul integrat complex de observare, supraveghere și control al traficului la Marea Neagra (SCOMAR). De asemenea, vizita a inclus și o deplasare în Portul Constanța, unde este ancorată nava “Ștefan cel Mare” a Poliției de Frontieră, care s-a întors recent dintr-o misiune Frontex în Marea Mediterană.

“Cu această ocazie, au fost prezentate activitățile desfășurate de polițiștii de frontieră din zona de responsabilitate a Gărzii de Coastă, dotările Poliției de Frontieră pe linie de mobilitate navală, precum și actiunile întreprinse în vederea securizării frontierelor maritime.

Întâlnirea demonstrează voința celor două părți de a continua și intensifica relațiile de colaborare dintre autoritățile de frontieră din România și Turcia și, de asemenea, de a acționa pentru prevenirea și combaterea infracționalității la Marea Neagră”, se mai precizează în comunicatul Poliției de Frontieră.

R.D.