10.9 C
București
joi, 4 martie 2021 - 23:34

Plajele europene, următoarea țintă a Stat Islamic. Care sunt riscurile pentru România

Șefii serviciilor de informații occidentale avertizează că vara aceasta ar putea sta sub semnul atentatelor teroriste pe plajele Europei, relatează stirileprotv.ro.

Potrivit cotidianului german “Bild”, BND (Serviciul Federal de Informații din Germania) a fost avertizat de „colegii italieni” că  „Stat Islamic va însângera plajele Europei”  în această vară. Dezvăluirile ar proveni de la o sursă credibilă din Africa, care a dat mai multe detalii.

Atentatorii ar plănui să se dea drept refugiați care, pentru a câștiga un bănuț, le vând turiștilor răcoritoare, înghețată, gustări sau tricouri, ochelari de soare și jucării de plajă. Astfel deghizați, ei ar urma să aducă pe plajele aglomerate arme automate, centuri cu bombe sau dispozitive explozive care pot fi ascunse în nisip.

Cele mai amenințate plaje, scrie “Bild”, sunt cele din sudul Franței, Costa del Sol, din Spania, dar și litoralul italian. „Este o nouă dimensiune a terorii. Plajele nu pot fi protejate”, a declarat un înalt oficial pentru ziarul german.

Un astfel de atentat a avut loc în iunie anul trecut pe plaja din Sousse, un oraș din Tunisia frecventat și de români. 38 de oameni au fost omorâți de un tânăr de 23 de ani care a venit pe plajă cu un Kalașnikov ascuns într-o umbrelă de soare. Atentatul din Tunisia a fost revendicat de Stat Islamic.  

Jurnalistii de la “Express” au publicat și o hartă a țărilor unde zonele turistice sunt amenințate de atacurile teroriștilor. România apare pe această hartă la nivelul de „amenințare implicită” – un nivel mai jos decât Italia sau Grecia.

harta_plaje_europa

R.D.