18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 22:50
No menu items!

Plafonul pentru ajutoarele de minimis din agricultură crește la 15.000 de euro

spot_img

Dacian Ciolos

Comisia Europeană a adoptat miercuri un nou regulament, prin care a ridicat plafonul pentru ajutoarele de minimis în sectorul producției agricole.

”Acest regulament nou le va oferi statelor membre mai mult spațiu de manevră pentru a acorda ajutoare fără a avea impact anti-concurențial, în special în cazul urgențelor, și va permite Comisiei să simplifice procedurile de ajutoare interne în sectorul agricol”, a declarat comisarul Dacian Cioloș.

În prezent, Regulamentul 1535/2007 prevede că un ajutor este compatibil cu principiile concurenței libere dacă nu depășește plafonul de 7.500 de euro per beneficiar, pe o perioadă de trei ani, sau 0,75% din valoarea producției agricole stabilite pentru fiecare stat membru.

Noul regulament, care se va aplica de la 1 ianuarie 2014, va aduce plafonul per beneficiar la 15.000 de euro pentru trei ani și plafonul statului membru la 1% din valoarea producției agricole. De asemenea, sunt definite mai clar tipurile de ajutor eligibile.

În UE, ajutoarele de stat în sectorul agricol se bazează pe trei principii:

– trebuie să respecte principiile generale ale concurenței;

– trebuie să fie în ton cu politica agricolă comună și de dezvoltare rurală;

– trebuie să fie compatibile cu obligațiile internaționale ale UE, în special cu acordurile Organizației Mondiale a Comerțului.

Vlad Bârleanu