20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 15:28

Plafonul maxim al indemnizației pentru creșterea copilului, eliminat. Concendiul de maternitate – doi ani (proiect)

spot_img

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege prin care este eliminat plafonul maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului. În plus, indemnizația va fi acordată până când copilul împlinește doi ani.

Astfel, potrivit proiectului de lege, persoanele care, într-o perioadă de doi ani, au realizat minimum 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului pentru o perioadă de doi ani, respectiv, de trei ani în cazul copilului cu handicap. “Indemnizația se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere“, mai prevede proiectul.

În plus, indemnizația lunară pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate în ultimii doi ani, anterior datei nașterii copilului. Indemnizația minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizația pentru creșterea copilului a fost eliminat.

De asemenea, deputații din Comisia pentru muncă au eliminat și obligativitatea mamelor de a sta opta dacă stau acasă cu cel mic un an sau doi ani. Potrivit proiectului de lege, toate mamele pot sta acasă până când copilul împlinește doi ani.

Conform prevederilor proiectului, persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creșterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un “stimulent de inserție”, în cuantum lunar de 50% din indemnizația minimă garantată.

Dacă proiectul va fi adoptat de parlament și promulgat de președinte, noile prevederi ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie anul acesta.

R.D.