6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 21:30
No menu items!

Pîslaru: Pensiile vor crește când ne vom permite să crească. Anul acesta vor fi doar indexările uzuale

spot_img

Pensiile nu vor crește considerabil anul acesta sau la începutul anului viitor, vor fi doar indexările uzuale, iar acestea vor crește atunci când ne vom permite să crească, a declarat duminică ministrul Muncii Dragoș Pîslaru, pentru ProTV, citat de Agerpres.

Declarații Pîslaru:

  • Majorări semnificative de pensii pot fi realizate prin creșterea bugetului de stat — colectarea mai bună a taxelor, majorarea taxelor, creșterea eficienței folosirii banilor publici.
  • Pensiile vor crește când ne vom permite să crească pensiile. În primul rând, în societatea românească există o mare problemă de solidaritate. În 2010 am avut legea cadru pe partea de pensii, care a reconstituit după grave abateri un sistem unitar de pensii. De la acea dată am avut șapte categorii care și-au scos pensii speciale. Anul acesta mai avem în Parlament încă o serie și acestea sunt pensii care se îndepărtează de principiul contributivității.
  • Pensiile speciale practic creează niște avantaje în plus. Nu că nu le-ar merita oamenii aceia în materie de decență a vieții, dar practic banii aceia sunt luați de la toți ceilalți. Eu practic iau dintr-un coș mare și dau la niște categorii speciale niște pensii care creează, chiar dacă ei merită ca oameni, le creează totuși o structură privilegiată. Dacă vom continua în acest mod, evident pensiile nu au cum să crească pentru restul lumii. Guvernul a trimis la Curtea Constituțională anumite acte care vin și greveaza sistemul public fără să aibă nicio sursă. Frumusețea între ghilimele a actelor din Parlament este ca ele vin cu un deziderat public minunat de a crește salarii, pensii, indemnizații, dar când e vorba de a indica resursa bugetară bineînțeles că nu există nimic.
  • Ceea ce va trebui făcut, dar nu cred că acest guvern își va asuma—primul ministru a folosit expresia ”nu vom deschide acest șantier”—nu ne vom putea asuma, dar va trebui făcut, este din nou să se revină la un moment dat la un sistem de pensii unitar. Pentru că nu vom avem resurse dacă sistemul se va despărți și împărți în tot felul de pensii speciale,
  • Sustenabilitatea sistemului de pensii în acest moment este puternic afectată. Dacă nu facem nimic, în 2050 sistemul de pensii este în colaps.

T.S.