5.5 C
București
vineri, 9 decembrie 2022 - 11:55
No menu items!

Pisicile și câinii la bloc, doar cu acordul vecinilor. Ce motivează instanța care a luat această decizie

spot_img

Decizie suprinzătoare a magistraților de la Curtea de Apel Timișoara, care au stabilit că proprietarii animalelor de companie care locuiesc la bloc trebuie să obțină acordul vecinilor pentru creșterea acestora.

Procesul a pornit de la o hotărâre a Consiliului Local Timișoara, care a decis încă din 2007 că pentru deţinerea unui animal de companie într-un apartament de bloc e nevoie de acordul scris şi ştampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, şi acordul expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe. O membră a unei asociații de protecție a animalelor a cerut instanței anularea acestei hotărâri, procesul fiind deschis în mai 2019, la Tribunalul Timiș. În primă instanţă, Tribunalul Timiş a admis cererea proprietarei şi a anulat prevederile care îi obligă pe proprietarii de animale de companie să obţină acordul vecinilor. Sentinţa a fost atacată însă cu apel, la Curtea de Apel Timişoara, unde judecătorii au decis menţinerea hotărârii.

Magistrații Curții de Apel Timișoara au motivat că „dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”. Tototdată, judecătorii au decis că prin hotărârea adoptată Consiliul Local Timişoara nu a comis un abuz de reglementare prin stabilirea unor norme care exced competenţelor sale legale.