17.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 9:14
No menu items!

Pirelli, achiziționat de ChemChina. PREȚUL plătit este uriaș

spot_img

Valoarea tranzacției este de 7,1 miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari)

Pirelli-F1-tyres

China National Chemical Corp (ChemChina) va cumpăra Pirelli, al cincilea cel mai mare producator de anvelope din lume, în schimbul a 7,1 miliarde de euro (7,7 miliarde dolari). Tranzacția va pune unul dintre simbolurile industriei prelucrătoare din Italia în mâinile Chinei.

Acordul semnat cu Pirelli va da companiei ChemChina, condusă de președintele de achiziție Ren Jianxin, accesul la tehnologii noi pentru a face anvelope premium și va oferi firmei italiane un impuls pe piața chineză.

ChemChina este unul dintre cei mai mari producatori de anvelope din China. Obținerea controlului asupra Pirelli – care a investit sute de milioane de dolari într-o fabrică de anvelope în Yanzhou (China) – va permite companiei de stat chineze să își îmbunătățească tehnologiile actuale. În același timp, ChemChina ar putea primi acces facil pe piață și o creștere a vânzărilor la nivel mondial.

Tronchetti Provera va rămâne CEO Pirelli, dar va pierde președinția, China National Tire & Rubber numind pe altcineva pe acest post.

Sediul Pirelli va rămâne în Milano, la fel ca și centrul  de cercetare și dezvoltare a companiei, care a devenit mult mai important în ultimii ani, producătorul concentrându-se pe pneuri high-end.

Pirelli deține o fabrică de producție și în România, la Slatina. Aici se produc anvelope premium, dar și pneuri pentru competițiile de motorsport. Mai mult, Pirelli este funirzorul oficial de pneuri din Formula 1, contractul cu FIA urmând să expire în 2016.

Pirelli a fost fondată în Milano, în 1872, de Giovanni Battista Pirelli. De-a lungul secolului ce a urmat, Pirelli s-a extins în cabluri, telecomunicații și imobiliare.

Anul trecut, profitul brut al companiei al companiei cu venituri de 6 miliarde de euro a crescut cu 6,8 la sută, până la 838 de milioane de euro.

G.C.