4.5 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 11:42
No menu items!

Piraeus Bank profită de criza din Cipru și devine cea mai mare bancă din Grecia

spot_img

Piraeus Bank profită de criza din Cipru și devine cea mai mare bancă din Grecia

Piraeus Bank a preluat toate sucursalele locale ale băncilor cipriote Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (Laiki) și Hellenic Bank, astfel că în urma tranzacției devine cea mai mare bancă din Grecia după active.

“Piraeus Bank a semnat, marţi, un acord pentru preluarea tuturor depozitelor, creditelor şi sucursalelor de pe piaţa locală aparţinând Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (CPB) şi Hellenic Bank, inclusiv împrumuturi şi depozite ale subsidiarelor din Grecia (leasing, factoring şi Investment Bank of Greece), pentru suma de 524 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al Piraeus Bank, citat de cotidianul elen Kathimerini.

Tranzacţia asigură stabilitatea sistemului bancar elen, sprijină Cipru în eforturile de a depăşi criza şi oferă siguranță pentru depozitele, clienţii şi angajaţii sucursalelor locale ale celor trei instituţii de credit, notează Piraeus.

Preluarea operaţiunilor din Grecia ale băncilor cipriote de către instituţii de credit elene a fost decisă în acordul dintre Cipru şi zona euro, parte a planurilor de salvare a sectorului financiar din Cipru şi de limitare a riscurilor de contagiune.

Finalizarea tranzacţiei înseamnă pentru Piraeus Bank active totale consolidate de 95 de miliarde de euro, 1.660 de sucursale şi 24.000 de angajaţi.

În România, Piraeus Bank avea, la finalul lui 2012, active bilanțiere de 7,7 miliarde de lei și o cotă de piață de 2,1%, în scădere de la 2,3% la sfârșitul lui 2011.

Cosmina Croitoru