4.4 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 12:00
No menu items!

Piraţii somalezi au eliberat marinarul român luat ostatic

spot_img

Piraţii somalezi au eliberat marinarul român luat ostatic

Piraţii somalezi au eliberat un tanc petrolier grec şi pe cei 26 de membri ai echipajului, printre care un român, ce a fost capturat în urmă cu zece luni în Marea Arabiei, a anunţat operatorul britanic al navei.

Cargoul britanic cu o capacitate de 8.000 de tone MV Esther C,  a fost capturat de pirați în largul coastelor Camerunului, în Golful Guineea. Doi ruşi şi un român, membri ai echipajului, au fost luaţi ostatici de la bord. Ulterior, nava şi-a reluat călătoria, cu restul echipajului de nouă filipinezi.

Nava MT Smyrni, sub pavilion liberian, a fost deturnată în mai anul trecut în largul coastelor statului Oman. Piraţii au spus că au eliberat vasul săptămâna trecută după ce au primit răscumpărarea solicitată.

“Am luat răscumpărarea de 9,5 milioane de dolari şi vineri noaptea am părăsit petrolierul”, a confirmat prin telefon Isse Abdulahi, unul dintre cei patru piraţi care au finanţat operaţiunea de capturare. Totodată, el a adăugat că doi membri ai echipajului erau bolnavi.

Compania greacă a refuzat să facă orice comentariu în legătură cu valoarea răscumpărării. Toţi membrii echipajului, alcătuit din 14 filipinezi, 11 indieni şi un român, erau nevătămaţi, iar vasul s-a îndreptat spre un port de refugiu.

Tancul petrolier a fost capturat la 11 mai după ce încărcase, în Turcia, 135.000 de tone de ţiţei pe care trebuia să-l descarce în India, însă cursul său a fost deviat de piraţi şi redirecţionat spre apele somaleze.

C.I.