7.2 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 6:12

Ping-pong între Controceni și Guvern. Teodorovici: Nu ar trebui să respectăm Pactul Fiscal cu deficit de 1,2%.

spot_img

Teodorovici_SZ 4

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a contestat principiul potrivit căruia România ar trebui să respecte Pactul Fiscal din UE, semnat de fostul președinte Băsescu, potrivit căruia statul poate avea un deficit bugetar de maxim 1,2% în 2016.

În contextul dezbaterilor politice despre retrimiterea în Parlament a Codului Fiscal de către Palatul Cotroceni, Teodorovici a invocat nevoia de resurse pentru dezvoltare și faptul că multe alte state din UE au deficite de peste 3%, după ce a negociat mai bine. Ministrul a precizat că România va respecta pragul de 3% din Tratatul de la Maastricht.

Teodorovici a dat asigurări că acest Cod Fiscal va intra în vigoare, iar cota TVA s-ar putea reduce chiar mai devreme de 1 ianuarie 2016, prin ordonanță de urgență sau sesiune extraordinară a Parlamentului.

Anterior, Cosmin Marinescu, consilierul prezidenţial pe probleme economice, a declarat că noul Cod Fiscal ar fi avut implicaţii semnificative asupra bugetului pe anul 2016 şi a precizat că Executivul nu a prezentat un plan de reducere a cheltuielilor, care să garanteze că relaxarea fiscală ar fi una sănătoasă.