28.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 16:27
No menu items!

Pinalti a primit șpagă un sejur la Mamaia pentru un contract cu Poșta Română

spot_img

Fostul primar din Piatra Neamț a fost pus sub învinuire de DNA

Stefan Gheorghe Pinalti_SZ 1 

Fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, s-a ales cu un nou dosar penal, după ce procurorii DNA l-au pus sub învinuire sub acuzațiile de trafic de influență, spălare a banilor și instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

În același dosar, sunt cercetați fostul director general adjunct al Poștei Române, Florin Aurelian Ciobotaru, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, omul de afaceri Marian Constantinof, care controla printr-un interpus Posh Telecom Solutions SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu, și Cosmin Dragoș Mihăilescu, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Ștefan, l-a impus pe Florin Ciobotaru, în funcția de director general adjunct, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor. Ciobotaru avea în coordonare Direcția comercială a CN Poșta Română SA.

Ulterior, Gheorghe Ștefan și Ciobotaru au convenit cu Marian Constantinof ca firma Posh Telecom Solutions SRL, nou înființată și controlată de acesta din urmă, să înlocuiască firma Smart Telecom Solutions SRL în relația contractuală cu Poșta Română SA, pentru prestarea, în unitățile poștale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS. În schimbul folosirii influenței sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru să înceteze contractele Poștei cu Smart Telecom Solution SRL și să le atribuie societății Posh Telecom Solutions SRL, Gheorghe Ștefan i-a cerut lui Marian Constantinof să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obținut această din urmă societate comercială, în executarea contractelor încredințate. În acest context, Gheorghe Ștefan a exercitat presiuni asupra lui Ciobotaru pentru identificarea urgentă a unor motive de încetare a contractelor cu Smart Telecom Solutions. La rândul său, Florin Ciobotaru a exercitat presiuni asupra angajaților din subordine pentru găsirea unor pretexte de încetare a contractelor amintite. Întrucât nu a găsit sprijin din partea angajaților, Ciobotaru a apelat la cunoștințele juridice ale lui Cosmin Mihăilescu (recomandat de Marian Constantinof) pentru a-i oferi sprijin în încetarea raporturilor comerciale.

Contractele dintre Poșta Română SA și Smart Telecom Solutions SRL au fost denunțate unilateral, printr-o scrisoare semnată de Ciobotaru și Mihăilescu (în calitate de consilier juridic „delegat” de un cabinet de avocatură). În acest fel, Poșta Română și-a asumat riscul plății unor daune interese compensatorii. După parcurgerea procedurilor judiciare declanșate de Smart Telecom Solutions SRL pentru soluționarea litigiului comercial cu Poșta, compania a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 4,5 milioane de euro. Ulterior, Ciobotaru a negociat și încheiat, în aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fără organizarea unei proceduri de achiziție transparente și legale, fără o justificare economică și în condiții dezavantajoase pentru compania națională, un contract de asociere în participațiune.

Plăți nejustificate

Procurorii precizează că Poșta Română a încheiat cu Smart Telecom Solutions SRL și apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere în participațiune (nu contracte de prestări servicii, pentru evitarea procedurilor de achiziție publică) având ca obiect prestarea de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS în unitățile poștale ale companiei. „În realitate, în ambele cazuri, rețeaua de terminale POS aparținea Payzone Romania SA (care a instalat terminalele, care deținea platforma de operare și un „call-center” pentru oferirea de consultanță și service); atât Smart Telecom Solutions SRL, cât și Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fără o activitate efectivă – cu aceste societăți comerciale CN Poșta Română SA a acceptat nejustificat să își împartă profitul”, arată DNA.

Prin interpunerea Posh Telecom Solution SRL în relația comercială pe care în realitate o desfășura cu Payzone Romania SA, Poșta Română a achitat nejustificat, în perioada mai – octombrie 2009, suma de 224.979 euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei, la care se adaugă 42.746 euro, reprezentând TVA.

Finanțare pentru Giga TV

La cererea lui Gheorghe Ștefan, Marian Constantinof a achitat din conturile Posh Telecom Solutions SRL suma totală de 302.845 lei către o societate controlată prin interpuși de primarul din Piatra Neamț, pentru achiziționarea de publicitate în municipiu. Această societate a direcționat o parte din banii încasați către televiziunea Giga TV, la care asociați erau copiii lui Gheorghe Ștefan. Tot la cererea lui Gheorghe Ștefan, Marian Constantinof a achitat costurile deplasării și ale unui cantonament efectuat în Italia de echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Costul transportului și al cazării, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei și 35.306 euro. De asemenea, la data de 3 septembrie 2009, Marian Constantinof a plătit, prin societatea la care era asociat,10.000 lei pentru Gheorghe Ștefan și soția sa, reprezentând costul unui sejur la Mamaia.

Andrei Tudor