11.4 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 23:18

Pinalti și ai lui se bat pe compania de apă din Neamț

spot_img

Scandal în Consiliul Judeţean Neamţ pentru controlarea uneia dintre cele mai profitabile societăți de utilitate publică – Apa Serv. Miza este foarte mare, fiind vorba despre bani mulți de pe urma unor licitații.

Un singur exemplu este destul de elocvent – proiectul pentru reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canal în Piatră Neamţ are o valoare de invidiat: 107 milioane de euro. Caietul de sarcini a fost retras la un moment dat de pe Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), acuzele formulate referindu-se atribuirea contractului „cu dedicaţie”. Anunțul a fost publicat din nou pe SEAP şi acum se analizează ofertele (sau oferta, după cum susțin surse din cadrul administrației publice locale). Pentru a avea control asupra modului în care se organizează o licitaţie cu o asemenea sumă merită să blochezi politic activitatea unui judeţ, să faci şi să desfaci majorităţi şi să fii foarte atent cine e director sau în consiliul de administraţie şi adunarea generală a acţionarilor la Apa Serv.

Astfel au mers lucrurile şi la CJ Neamţ, unde interesele personale ale unor şefi de partide a condus la blocarea activităţii timp de aproximativ cinci luni, pentru a nu fi atinse interesele materiale în unităţi ce aparţin de CJ Neamţ, precum Apa Serv.
Tot acest blocaj a pornit de la auditul efectuat de CJ Neamţ la Apa Serv, unde au fost evidenţiate nereguli majore (societatea este căpușată masiv de firmele din jurul lui Gheorghe „Pinalti” Ștefan) şi unde, din decembrie 2012 şi până în prezent, nu s-a reuşit redresarea situației şi schimbarea factorilor de conducere. În acest context, primarul din Piatra Neamț a fost ajutat fățiș chiar de președintele PNL Neamț, deputatul Dorinel Ursarescu, şi de liderul PSD Neamț, deputatul Ionel Arsene, cărora li s-au promis facilităţi în acordarea de contracte la această unitate.

Andrei Tudor