20 C
București
sâmbătă, 24 septembrie 2022 - 19:29
No menu items!

Pilotul prins băut înaintea cursei Londra-Bucureşti, condamnat cu suspendare

spot_img

Pilotul prins băut înaintea cursei Londra-Bucureşti, condamnat cu suspendare

Pilotul cursei Tarom Londra-Bucureşti anulate pe 6 februarie după ce autorităţile aeroportuare au descoperit că era sub influenţa băuturilor alcoolice a fost condamnat de o instanţă britanică la trei luni de închisoare. Judecătorul a luat decizia suspendării pedepsei ţinând cont de cariera acestuia.

Radu Cristea, pilot comandant Aibus 318, angajat al companiei Tarom, pus sub acuzare de autorităţile britanice pentru că s-ar fi aflat sub influenţa băuturilor alcoolice pe 6 februarie, înaintea efectuării cursei Londra-Bucureşti, a fost condamnat de judecătorul Jonathan Lowen la trei luni cu suspendare, arată Sindicatul Piloţilor de Linie din România într-un comunicat de presă.

Totodată, instanţa a dispus ca pilotul Radu Cristea să fie monitorizat 12 luni, în baza planului de monitorizare şi reabilitare ce ar trebui să se regăsească în programul companiei Tarom.

Judecătorul a motivat această sentinţă prin faptul că nu doreşte să-i oprească pilotului Radu Cristea cariera de prestigiu, făcând referire la faptul că acesta a început activitatea la 16 ani, ajungând instructor de planor timp de 12 ani. Cristea a fost de cinci ori campion naţional la acrobaţie aeriană, a evoluat în cadrul mitingurilor internaţionale alături de cele mai prestigioase formaţii, ca Red Arrows, Thunderbird, în cadrul echipei Hawks of Romania. Ulterior, Radu Cristea a ajuns comandant adjunct al Aerodromului Clinceni, a zburat pe avioane de tip EXTRA 300, ZLIN 726, 526 şi 142. Cristea a trecut apoi la transportul de linie, cu compaia Carpatair, MyAir şi în prezent Tarom, detaşamentul Airbus, unde are contractul suspendat din 14 februarie, pe perioada cercetării disciplinare preliminare în cadrul companiei.

Conducerea Sindicatului Piloţilor de Linie a precizat că sentinţa nu-l restricţionează pe Radu Cristea în niciun fel asupra dreptului de a-şi desfăşura activitatea de zbor şi nu a vizat o restricţie în cazul licenţei de zbor, singura menţiune fiind făcută doar pentru cazul în care acesta va recidiva în cele 12 luni de monitorizare.

Cursa Tarom Londra-Bucureşti din 6 februarie a fost anulată după ce, la un control de rutină, autorităţile aeroportuare londoneze au descoperit că pilotul se afla „în incapacitate fizică”. „Tarom a anulat zborul RO394 Londra-Bucureşti din 6 februarie 2013, din cauza faptului că un membru al echipajului s-a aflat în incapacitate fizică de a opera zborul. Inaptitudinea medicală a fost depistată de autorităţile aeroportuare din Londra în urma unui control de rutină”, preciza atunci compania Tarom, într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii Tarom precizau că, în cazul pilotului, a fost începută o investigaţie, pentru a se stabili motivele pentru care acesta s-a aflat în imposibilitatea de a efectua zborul, fiind suspendat din activitate până la finalizarea investigaţiei.

Sursa Zilei arăta pe 8 februarie că investigațiile în acest nu ar trebui să se oprească la pilotul Radu Cristea, ci ar trebui să meargă inclusiv până la Direcția Siguranță și Calitate Zbor din cadrul Tarom, condusă de Dragoș Munteanu. Și asta pentru că nu există măsuri preventive pentru a preîntâmpina astfel de cazuri regretabile și periculoase.

Raluca Dan

foto: aviatiamagazin.com