vineri, 15 ianuarie 2021 - 17:34

Piloții MAI – peste 4.000 de ore de zbor în misiuni SMURD și peste 2.200 de persoane salvate în 2013

În plină campanie de vaccinare, ministerul Sănătății scoate “porumbelul”: “Încă nu avem suficiente doze de vaccin pentru toți românii”

În plină campanie de vaccinare, în care Guvernul și toți oficialii fac apel la populație să aibă încredere să se vaccineze anti-COVID-19, ministrul Sănătății,...

DNA dă replica liderului UDMR care nu vrea ca magistrații să mai fie anchetați de procurorii anticorupție

Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că a constatat "cu îngrijorare" existenţa unor "atacuri publice nefondate" la adresa sa din partea reprezentanţilor partidelor politice. Reacţia vine...

Platforma de programare pentru vaccin, BLOCATĂ încă de la deschidere. Ce spune STS

Teoretic, autoritățile au prevăzut pentru programările la vaccinare, în etapa a 2-a, o platformă online, call center cu numere diferite pentru fiecare județ, precum...

ASF: Continuarea pandemiei va pune în pericol relansarea economică

Relansarea economică globală ar putea fi şi mai fragilă dacă se materializează o serie de riscuri, care ar putea exacerba pierderile de venituri şi...

elicopter-smurd

Piloţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au efectuat peste 4.000 de ore de zbor în misiuni SMURD, salvând peste 2.200 de persoane care aveau nevoie asistenţă medicală de urgenţă, în cursul anului 2013, potrivit Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a participat, luni, la ședința de evaluare a activității desfășurate de către Inspectoratul General de Aviație în anul 2013, unde i-a felicitat pe piloții MAI pentru realizarea unor misiuni cu grad ridicat de complexitate și pericol.

De asemenea, Arafat a evidențiat contribuția piloților la salvarea persoanelor care aveau nevoie de îngrijiri medicale și a subliniat necesitatea aprofundării pregătirii continue a personalului.

Anul 2013 a fost unul benefic din punct de vedere profesional, dar ne dorim mai mult şi mă refer în special la componenta de pregătire de specialitate a piloţilor, aspect esenţial în desfăşurarea cu succes a misiunilor de salvare – evacuare. Avem în derulare un program comun de pregătire cu omologii nostri din Elveţia, consideraţi la ora actuală numărul unu în efectuarea zborurilor în condiţii dificile, program ce va avea un impact deosebit pe nivelul de siguranţă şi realizare a misiunilor de salvare montană din ţara noastră.

Raed Arafat

secretar de stat în MAI

Totodată, Raed Arafat a subliniat necesitatea “cristalizării unei viziuni clare şi pragmatice asupra creşterii capacităţii operative, pe termen lung, pană în anul 2020, vizând atât palierul medical, cât şi cel care vine în sprijinul structurilor operative din Ministerul Afacerilor Interne”.

Oficialul MAI a apreciat implicarea Inspectoratului General de Aviație al MAI în dezvoltarea cooperării cu structurile de aviaţie similare existente la nivel european, în ceea ce priveşte pregătirea personalului navigant, dar şi prin participarea aeronavelor ministerului în cadrul operaţiunilor comune.

Potrivit MAI, în 2013, principalele misiuni de zbor ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI au vizat salvarea de vieţi omeneşti, acordarea de suport aerian structurilor de ordine publică, implicarea în stingerea incendiilor, precum şi derularea unor misiuni de căutare-salvare, survol, transport, supraveghere a frontierelor şi a traficului rutier.

În cadrul misiunilor de tip SMURD, piloții I.G.Av. au zburat 3.922 ore cu elicopterele de tip EC – 135 și 140 ore cu avionul medical de tip PIPER PA-42 Cheyenne III.

În anul 2013,  în Planul cadru de alocare a resursei de zbor au fost prevăzute 8.200 ore de zbor, repartizate astfel: 4.998 ore pentru misiuni SMURD, 1.000 ore pentru misiuni în sprijinul altor instituții MAI., 500 ore pentru alte misiuni și 1.702 ore pentru zbor de instruire.

Dintre cele  8.200 ore de zbor planificate pentru anul 2013, au fost executate peste  5.700 ore:

  • Peste 4.000 ore zbor în misiuni SMURD;
  • Peste 550 ore zbor în misiuni în sprijinul instituţiilor/structurilor MAI;
  • 344 ore zbor alte misiuni;
  • 827 ore zbor instrucție.

Un număr de 21 de cadre militare ale I.G.Av. au participat în anul 2013 la diverse forme de pregătire (cursuri, grupuri de lucru) organizate sub egida FRONTEX în Italia, Germania, Polonia, Grecia, dintre care amintim cursuri de supraviețuire în diverse condiții, cursuri pentru operațiuni terestre, maritime și montane.

De asemenea, personalul navigant din Ministerul Afacerilor Interne a participat la o serie de cursuri pentru dobândirea unor calificări noi cum ar fi instructor de zbor, pilot comandant, copilot pentru diferite condiții de zbor, precum și alte specializări.

Potrivit Strategiei dezvoltării aviaţiei Ministerului Afacerilor Interne 2010 – 2020 şi a Strategiei de dezvoltare aeromedicală SMURD pe termen mediu şi lung în România până în anul 2020, Detaşamentul Aeromedical va avea în componenţă opt puncte de operare aeromedicală, repartizate astfel încât să asigure acoperirea teritoriului naţional din punct de vedere medical şi operaţional.

Tradiţia Aviaţiei Ministerului Afacerilor Interne datează de 66 de ani, odată cu înfiinţarea în anul 1947 a Flotilei Aerotransport a Ministerului Afacerilor Interne, cu sediul iniţial pe Aerodromul Dudeşti-Cioplea.

Prin reorganizarea Unităţii Speciale de Aviaţie din Bucureşti, în anul 2008, a fost infiinţat Inspectoratul General de Aviaţie al MAI, o structură militară de aviaţie ce realizează managementul integrat al misiunilor de zbor operaţionale şi umanitare în sprijinul comunităţii.

În dotarea actuală a Inspectoratului General de Aviaţie al MAI se află elicoptere modernizate de tip IAR-316B, MI-8, MI-17, elicoptere de ultimă generaţie de tip EC-135, precum şi un avion uşor de tip Piper Cheyenne III, dotat cu echipament medical.

D.M.

Marea Britanie a pierdut o jumătate de milion de lucrători străini în 2020. De ce pleacă est-europenii

Numărul lucrătorilor străini din Marea Britanie a scăzut cu peste o jumătate de milion în 2020, în contextul impactului economic al pandemiei, potrivit unor...

Suedezii își arată mușchii, în replică la bicepsul lui Iohannis. FOTO

Ambasada Suediei la București a intrat în jocul internauților care au glumit pe seama fotografiei cu brațul musculos al lui Klaus Iohannis în timp...

Europa se îndreaptă vertiginos spre proclamarea „certificatului de vaccinare”

Certificatul de vaccinare „este o cerință medicală”, a spus, joi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a salutat inițiativa guvernului elen care...

Franța: Migranți afgani, găsiți aproape degerați într-un camion românesc

Cei șase migranți, bărbați cu vârste cuprinse între 17 și 20 de ani, au fost instalați în aceste camioane „fără să vrea”, de către...

Șocant! Scopul protestelor violente de la Capitoliu, dezvăluit de procurorii federali

Procurorii federali au oferit o nouă evaluare, de rău augur, a asaltului de săptămâna trecută asupra Capitoliului al susţinătorilor lui Donald Trump, afirmând într-un...