3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 9:03
No menu items!

Piloții ar putea beneficia din nou de pensii speciale. Proiectul de lege, avizat de Comisia de muncă a Camerei

spot_img

Proiectul prevede că pensia specială pentru piloţi, ingineri de bord, personal navigant, stewardese se determină prin aplicarea unui coeficient de 80% la media veniturilor pe care piloţii şi personalul navigant le-au avut în ultimele 12 luni

bani ghiseu

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, revenirea la pensiile speciale în cazul aviatorilor, avizând favorabil o iniţiativă legislativă în acest sens. Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a precizat că, astfel, se poate ajunge ca un pilot să aibă o pensie de cel mult 9.000 lei.

Proiectul de lege iniţiat, printre alţii, de Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ciorbea, Alina Gorghiu, Victor Paul Dobre, urmează să fie dezbătut de plenul Camerei.

Preşedintele Comisiei, Florin Iordache (PSD), a precizat că proiectul adoptat prevede că pensia specială pentru piloţi, ingineri de bord, personal navigant, stewardese se determină prin aplicarea unui coeficient de 80% la media veniturilor pe care piloţii şi personalul navigant le-au avut în ultimele 12 luni.

Practic, această lege spune: ţinând cont de veniturile pe care le-au avut în ultimele 12 luni, media la aceste venituri, se aplică o corecţie de 80% şi aceasta este pensia pe care aceşti oameni o vor avea. (…)Este vorba de 1.300 de persoane care beneficiază de această lege, de aceste pensii speciale. Legea intră în vigoare în 30 de zile de la adoptare, adică undeva în luna decembrie. În aceste condiţii în care se revine la pensiile speciale, vom discuta de o pensie de 7-8 mii lei la care poate să ajungă un pilot şi 4-5 mii lei o pensie pe care poate să o aibă o stewardesă.

Florin Iordache
președinte, Comisia de Muncă

Florin Iordache a mai arătat că, în timpul guvernării Boc, piloților s-au tăiat pensiile speciale, cei care şi-au câştigat în instanţă drepturile vor rămâne cu ele, iar acum “se repară o nedreptate”.

“Este vorba de 1.200 de piloţi şi personal navigant cu o sumă pe lună de 10.000 lei. Dorim să reparăm această nedreptate, pensia este un drept special şi atât timp cât acest drept a fost încălcat prin tăierea pensiilor de serviciu de către Guvernul Boc, noi ne-am angajat să facem toate aceste reparaţii, lucru pe care l-am dovedit şi astăzi”, a declarat, la rândul ei, ministrul muncii Rovana Plumb după adoptarea proiectului în Comisia de muncă.

R.D.