luni, 25 ianuarie 2021 - 10:18

Pilates Boutique, în centrul Capitalei: spațiul pentru echilibru între minte și corp / FOTOGALERIE

Italia anunță măsuri împotriva Pfizer și AstraZeneca din cauza întârzierilor la livrarea vaccinurilor

Italia va lua măsuri legale împotriva companiilor Pfizer şi AstraZeneca din cauza întârzierilor în livrarea de vaccinuri anti-Covid. Anunțul a fost făcut duminică de...

Redeschiderea școlilor, sub semnul întrebării. Personalul din grădinițe are prioritate la vaccinare

Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a vorbit, duminică seară, despre redeschiderea școlilor. El a explicat că decizia finală va fi luată, pe 2 februarie, împreună...

Se întorc ninsorile. Cod portocaliu de viscol până luni dimineață

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod portocaliu de viscol în zonele înalte din Carpații Meridionali.  Codul portocaliu de viscol intră în vigoare...

Anchetă epidemiologică extinsă în cazul focarului de la școala din Capitală. Încă 11 probe au fost recoltate

Direcția de Sănătate Publică București a anunțat, duminică, că a decis să extindă ancheta epidemiologică în cazul focarului de la Școala Gimnazială nr. 28,...

Un spațiu cochet, prietenos și cald, pe strada Chiparosului, nr. 25, chiar în inima Bucureștiului (la câțiva pași distanță de Piața Alba Iulia) găzduiește, din această săptămână, Pilates Boutique – unul dintre puținele studiouri în care înțelegi conceptul consacrat de Joseph Pilates: să-ți controlezi mușchii cu ajutorul minții.

Iar Roxana – antrenor personal și proprietarul spațiului – demonstrează cât de real este celebrul proverb “omul sfințește locul”. De 15 ani face sport după un program pe care îl respectă cu strictețe și pe care mulți sau multe dintre noi am fi încercat să-l “păcălim” sau l-am fi abandonat, poate chiar la finalul primei luni de antrenamente. De aproape trei ani însă, s-a aplecat mai mult către pilates. Pe care acum îl predă cu aceeași pasiune cu care îl practică. “Prefer Pilates-ul oricărui alt tip de antrenament. Pentru că reprezintă ECHILIBRUL – între minte și corp, dar și în viața ta. Mă străduiesc să ofer Pilates la cel mai înalt standard”, spune Roxana. O ajută atmosfera și energia spațiului pentru amenajarea căruia nu a avut nevoie de arhitecți sau de designeri. A aranjat totul singură, așa cum a visat încă din perioada în care pilates-ul reprezenta pentru ea doar un hobby.

Fie că folosește aparate moderne (Pilates Reformer), fie că execută mișcările clasice, la salteluță, fiecare client beneficiază – timp de o oră, cât durează o ședință de antrenament – de toată atenția antrenorului. Asta, și pentru că antrenamentele sunt doar personalizate, în funcție de condiția fizică a cursantului, de rezultatele dorite și de eventualele afecțiuni ale acestuia: probleme articulare, afecțiuni ale coloanei vertebrale, probleme legate de recuperarea după anumite afecțiuni fizice sau după perioada de sarcină. Iar, cu acordul medicului specialist, pilates-ul este recomandat și în timpul sarcinii, în primul rând pentru că ajută la menținerea condiției fizice și a unui tonus muscular bun.

Ideea de bază a antrenamentului nu se oprește doar la exercițiile executate în studio, ci la educarea abilităților fizice, astfel încât cursanții să mențină controlul, atitudinea corporală, poziția, în toate aspectele vieții lor.

Cei care-și imaginează însă că antrenamentul de pilates este simplu, greșesc: este nevoie de forță, de control și de multă voință. Dar rezultatele se văd rapid și sunt remarcabile.

Iar, la Pilates Boutique veți afla că motto-ul lui Joseph Pilates (pe care îl veți regăsi, de altfel, chiar la intrarea în studioul din Chiparosului) nu este doar o găselniță de PR: “În 10 ședințe vei simți diferența/ În 20 de sedințe vei vedea diferența / În 30 de sedințe vei avea un corp cu totul nou”.

Ce este Pilates?

Dezvoltată de Joseph Pilates la începutul anilor 1900, această metodă de antrenament urmărește controlarea mușchilor cu ajutorul minții.

Studiind anatomia, yoga, culturismul, gimnastica și artele marțiale, Joseph Pilates considera că stilul nostru de viață, modern, postura deficitară și respirația ineficientă sunt factorii majori ai sănătății precare. Astfel, el a dezvoltat o serie unică de exerciții fizice viguroase, destinate îmbunătățirii posturii, coordonării, echilibrului, puterii, flexibilității, respirației și functionalității organelor. A inventat o varietate de aparate cu arcuri de rezistență, la care se pot executa aceste exerciții. În 1926 a deschis primul studio de pilates la New York. Astfel s-a născut un nou concept în lumea fitness-ului.

Beneficii și recomandări 

Pilates stimulează scăderea în greutate. În multe cazuri, cursurile de Pilates pentru începători sunt suficiente pentru obținerea de rezultate pozitive cu privire la greutatea corporală.

De asemenea, Pilates este cea mai bună opțiune dacă se dorește o remodelare completă a siluetei, prin subțierea taliei, definirea brațelor, gleznelor, tonifierea și definirea mușchilor fără o creștere masivă a masei musculare, alungirea coloanei, obținerea unei poziții corecte a corpului.

Pilates poate fi practicat de oricine. Dar, spre deosebire de alte tipuri de antrenament, este recomandat drept o metodă eficientă pentru recuperare în urma accidentelor (caz în care este necesară o recomandare din partea medicului de specialitate). Mișcarea controlată și respirația pot atenua durerea, rigiditatea musculară și pe cea articulară.

În plus, este ideal în timpul sarcinii și după naștere. În perioada prenatală, oferă suport pentru greutatea fătului prin creșterea ușoară a puterii abdominale și pregătește corpul pentru naștere prin consolidarea planșeului pelvian și creșterea rezistenței organismului. Este foarte importantă respirația conștientă și postura corectă – toate acestea duc la o îmbunătățire a circulației, ameliorează durerile și ajută la relaxare. După naștere, Pilates ajută la reconsolidarea planșeului pelvian și a mușchilor abdominali profunzi, astfel încât să se poată ajunge la forma fizică de dinaintea sarcinii.

Pilatesul este recomandat și sportivilor, pentru că intervine în consolidarea centrului de putere al organismului (abdomen, abdomen lateral, spate), precum și la întărirea mușchilor. În fitness sau culturism (și nu numai), mușchii de sprijin sunt neglijați în cadrul unui antrenament. Deși nu sunt la vedere, au un rol esențial în obținerea unui corp energic și puternic, iar neantrenarea lor va duce în timp la un corp slab, luat ca întreg, și chiar la accidentări. Pilatesul poate îmbunătăți acest aspect prin exercițiile efectuate pe aparatele special create pentru acest tip de mișcare.

Raluca Dan

RĂZBOIUL DIN POLIȚIA CAPITALEI. Șeful Poliției din Centrul Vechi: Au greșit să plătească! Dar care a fost temeiul legal al filajului?

Comisarul Cristian Ghica, șeful Secției de poliție din Centrul Vechi, susține că este o greșeală faptul că patru procurori și Radu Gavriș, adjunctul șefului...

Proteste la Guvern și Președinție, de Ziua Micii Uniri. Se cer salarii si pensii mai mari

Sindicalişti din diferite sectoare de activitate şi pensionari civili şi militari protestează, duminică, de Ziua Micii Uniri, faţă de deciziile luate de autorităţi în...

AstraZeneca reduce la mai puțin de jumătate livrările de vaccin către UE. Care vor fi consecințele pentru România

După ce Pfizer şi-a redus livrările de vaccin către UE săptămâna trecută, acum a venit rândul AstraZeneca. Compania farmaceutică a anunţat că nu va...

Bucureșteanul depistat cu noua tulpină de coronavirus a infectat încă 9 persoane. Focarul, la o școală din Capitală

Ministerul Sănătății a anunțat, sâmbătă seara, că 9 din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri...

Vaccinul anti-COVID are o singură contraindicație categorică. Ce spun specialiștii

Medicul Virgil Musta susține că vaccinul împotriva Covid-19 poate fi făcut de majoritatea persoanelor, dar serul nu este recomandat persoanelor cu reacţie alergică severă...