32 C
București
vineri, 12 august 2022 - 17:30
No menu items!

Piatra vie, o delicatesă în marile restaurante. FOTO/VIDEO

spot_img

La prima vedere, ar putea părea o piatră extraterestră vie, disecată într-un mod oribil. Ar putea fi chiar și o imagine trucată sau o farsă făcută de cineva. Nu, este o ființă care trăiește pe Pământ.

Este Pyura chilensis, o creatură de mare care trăiește pe coasta stâncoasă a Chile și Peru. Este o nevertebrată marină care stă nemișcată. Mulți oameni care trăiesc de-a lungul coastelor, unde creaturile sunt prezente în număr foarte mare, le folosesc ca sursă de hrană.

Pyura_chilensis

În filmulețul de mai jos de mai jos, puteți vedea un individ care deschide o astfel de creatură. Partea exterioară este înconjurată în tunicin, care este o matrice de molecule care ajuta animalul să se atașeze la o suprafață dură. Partea interioara a acestui tunicin este căptușită cu o epidermă și o bandă musculară, care este, evident, mult mai moale.

https://www.youtube.com/watch?t=7&v=Ot-_xTDJgVI

Marile restaurante au inclus-o în meniu, în tot felul de variante de mâncare.

Piure_Valaparaiso

Pyura chilensis se poate reproduce fără un partener, deoarece acestea sunt hermafrodite. Ele au gonade, atât de mascul cât și de femelă. Aceasta le permite să elibereze ovulul si spermatozoizii, în același timp, în apa din jur, unde are loc fecundarea. Dacă vor avea succes, acestea vor produce mici mormoloci care se vor așeza în cele din urmă pe o stâncă ca să crească la forma de adult. Animalul se naşte mascul, pentru ca la maturitate să devină hermafrodit; se reproduce prin eliberarea spermatozoizilor şi a ovulelor. Cu toate acestea, o serie de studii realizate la Universitatea Austral de Chile şi pe 30 de exemplare de Pyura chilensis, au relevat că, atunci când sunt alături de alţi indivizi, animalele preferă să adopte fecundarea încrucişată, procesul fiind mult mai eficient decât autofecundarea.

Olimpia Diaconiuc