16.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 22:19

Piața neagră a țigaretelor în nord-estul țării a ajuns la 32,4%

spot_img

Aproape jumătate din marfa de contrabandă este adusă din Republica Moldova

trafic tigari

Piața neagră a țigaretelor din nord-estul țării a ajuns la 32,4% în martie 2014, în creștere accelerată față de luna ianuarie și la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, a afirmat luni Marian Marcu, director general al companiei de cercetare Novel Research.

”Ne confruntăm, în această regiune, cu un nivel foarte ridicat al contrabandei cu țigarete. Comerțul ilicit a crescut, de la 24,2% în luna ianuarie la 32,4% în luna martie a anului 2014, ceea ce înseamnă o majorare de 8,2 puncte procentuale. Ponderea produselor provenite din Republica Moldova și Ucraina se află, în luna martie, în creștere. Astfel, 38,9% dintre țigaretele de contrabandă sunt aduse din Ucraina, în timp ce 48,9% provin din Republica Moldova”, a spus Marcu.

Declarația a fost făcută la punctul vamal Sculeni, județul Iași, cu ocazia lansării unei campanii anti-contrabandă.

Campania ”Fărăcontrabandă.ro, în sprijinul autorităților” este organizată de Euromonitor Business Consulting Services, Poliția de Frontieră, ANAF – Direcția Generală a Vămilor și JTI. Conceptul creativ îi aparține agenției CAP, iar de implementare se ocupă agenția Pastel. Campania se va derula până în iulie în județele Suceava, Iași, Botoșani, Neamț, Vaslui, Bacău.

Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor Business Consulting Services, a declarat că scopul campaniei este informarea populației cu privire la efectele ”profund negative” ale comerțului ilegal cu țigarete asupra societății. ”Cei care cumpără de pe piața neagră dau o mână de ajutor infractorilor”, a spus Vasiloiu.

Mesajul campaniei este ”Cumperi de contrabandă, lucrezi pentru hoți. Deschide ochii, rămâi de partea legii”. Acesta va fi difuzat prin intermediul mai multor canale de comunicare – media, materiale de informare, comunicare directă.

În ultimii ani, piața neagră a ţigaretelor la nivel național a fost estimată la 15%.

V.B.