3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 0:49
No menu items!

Piaţa Francofoniei va fi inaugurată luni la Bucureşti

spot_img

 

Piaţa Francofoniei va fi inaugurată luni la Bucureşti

Piaţa Francofoniei va fi inaugurată luni în Bucureşti, în prezenţa reprezentantului secretarului general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) Abdou Diouf, ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Conform unui comunicat al MAE, „Piaţa Francofoniei” – unică în Europa – se află la intersecţia dintre Bulevardul Libertăţii şi Calea 13 Septembrie. Spaţiul a fost amenajat de Primăria generală a Municipiului Bucureşti, potrivit Agerpres.

Proiectul va simboliza tradiţia francofonă şi francofilă a ţării noastre şi activitatea României pe linia francofoniei instituţionale, al cărei scop este edificarea unui spaţiu al solidarităţii, fundamentat pe principiile umanismului, democraţiei şi al respectării diversităţii culturale şi lingvistice.

Denumirea “Pieţei Francofoniei” a fost decisă de Consiliul General al municipiului Bucureşti, pe 29 ianuarie, ca urmare a propunerii Ministerului Afacerilor Externe.

Inaugurarea pieţei are loc în contextul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (iniţial Agenţia de cooperare culturală şi tehnică, iar din 1998 OIF).

De la aderarea sa la Francofonie în 1993 Romania s-a implicat activ în promovarea valorilor francofone, a organizat Sommet-ul Francofoniei în 2006, a deținut mai multe președinții ale unor organisme instituționale francofone, a creat programul de burse de cercetare doctorală și postdoctorală “Eugen Ionescu” și participă activ la planul de formare în limba franceză destinat funcționarilor români. Aceste aspecte au determinat îconducerea OIF să denumească România “stat-fanion” al francofoniei în Europa centrală și de est.

C.I.