24.6 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023 - 17:47
No menu items!

Phenianul ameninţă Seulul că transformă palatul prezidenţial sud-coreean într-o „mare de foc“, la trei ani de la bombardarea Insulei Yeonpyeong

spot_img

coreea de nord si sud

Coreea de Nord a marcat vineri trei ani de la bombardarea unei insule sud-coreene situate în apropierea frontierei maritime dintre cei doi vecini, ameninţând cu transformarea Casei Albastre, sediului preşedinţiei sud-coreene, la Seul, într-o „mare de foc”, informează  AFP.

În schimb, armata sud-coreeană a lansat manevre militare navale, terestre şi aeriene în zona Insulei Yeonpyeong, unde patru sud-coreeni (doi militari şi doi civili) au fost ucişi de obuze nord-coreene pe 23 noiembrie 2010.

„În urmă cu trei ani, un botez al focului ca represalii s-a limitat la Yeonpyeong, dar data viitoare Casa Albastră (numele palatului prezidenţial sud-coreean) şi toate cartierle generale ale acestui regim de marionete vor fi vizate”, potrivit unui comunicat al armatei nord-coreene, adăugând că „Dacă Sudul continuă să ne provoace, marea de foc de la Yeonpyeong va deveni o mare de foc la Casa Albastră”.

Coreea de Nord ameninţă în mod repetat Coreea de Sud cu „o ploaie de foc” sau alte calamităţi, în special atunci când Seulul efectuează manevre militare.

Phenianul a tras obuze către Insula Yeonpyeong, una dintre confruntările cele mai grave dintre cei doi vecini şi inamici de la Războiul Coreei (1950-1953), în urma căreia, insula, situată la circa 12 kilometri de coastele nord-coreene, şi-a consolidat apărarea și și-a sporit numărul militarilor care patrulează. Pe insulă se află elicoptere, rachete şi radare antiaeriene.

Linia de demarcaţie maritimă, trasată în 1953 de forţele ONU conduse de către Statele Unite, nu este recunoscută de Phenian.

C.A.