4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 23:33
No menu items!

Petrom ieftinește carburanții, începând de vineri noapte, cu până la 7 bani pe litru

spot_img

furt_motorina

OMV Petrom va reduce prețul benzinei cu 5 bani pe litru și pe cel al motorinei cu 7 bani, începând de vineri de la miezul nopții. OMV Petrom este cea mai mare companie petrolieră de pe piața din România, cu un lanț de peste 550 de benzinării, iar principalii concurenți sunt Rompetrol, Lukoil, MOL și Agip.

Prețul carburanților la pompă ține cont de indicatori precum cotațiile barilului de țiței, cotațiile produselor petroliere, nivelul accizei și TVA.

De asemenea, este important și cursul de schimb leu/euro, întrucât acciza este calculată în moneda europeană, dar și leu/dolar, întrucât cotațiile țițeiului și ale produselor petroliere sunt exprimate în dolari.

Această ieftinire vine după ce, marți, prețul carburanților a crescut cu circa 40 de bani, în urma aplicării accizei suplimentare de 7 eurocenți.

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență prin care se restituie suma de 4 eurocenți din acciza suplimentară de 7 eurocenți transportatorilor licențiați în UE care efectuează transport rutier de mărfuri cu autovehicule cu o greutate brută autorizată de cel puțin 7,5 tone.

Reprezentanții FMI au precizat că recuperarea unei părți din acciza suplimentară la carburant de către transportatorii din România ar trebui deplin compensată cu alte măsuri pentru a nu afecta obiectivele fiscale ale Guvernului.

C.C.