10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 4:48

Petrom anunță noi descoperiri de petrol într-o zonă din Marea Neagră

spot_img

Noile resurse exploatabile se află la 60 km de țărm

offshore

OMV Petrom, cea mai mare companie românească din domeniul energiei, a anunțat forarea cu succes a unei sonde de explorare într-un perimetru de mică adâncime din Marea Neagră, unde testele indică o producție potențială de 1.500 – 2.000 de barili de țiței pe zi, potrivit unui comunicat al companiei.

Sonda de explorare Marina 1 a fost forată la circa 60 de kilometri de țărm, în Perimetrul XVIII Istria, la o adâncime de aproximativ 2.150 de metri sub fundul mării. În zona respectivă, adâncimea apei este de circa 50 de metri.

Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la circa 19 milioane euro. După finalizarea testelor, sonda de explorare Marina 1 va fi cimentată și abandonată.

În următoarele luni, OMV Petrom va evalua rezultatele obținute cu ajutorul sondei Marina 1 în vederea dezvoltării și punerii în producție a zăcământului, în cazul în care se constată viabilitatea comercială a acestuia.

Pentru exploatarea zăcământului va fi necesară dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de producție.

Producția din descoperirea Marina — dacă aceasta va fi declarată comercială — ar putea începe în următorii 3-4 ani. Reprezentanții OMV Petrom afirmă că investițiile necesare dezvoltării zăcământului sunt estimate la peste 100 milioane euro.

”Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potențial pentru noi descoperiri. În prezent, producția din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producția totală de hidrocarburi a companiei în România”, a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Explorare și Producție.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a început în 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție pe mare a început în anul 1987.

OMV Petrom are în exploatare cinci zăcăminte în Perimetrul Istria, cu o producție cumulată de circa 31.000 de bep/zi, și operațiuni de explorare în parteneriat cu Exxon.

S.Z.