6.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 1:28

Petre Roman, Gelu Voican și Victor Atanasie Stănculescu, cereri pentru urmărirea penală

spot_img

Procurorul general a cerut aviz de urmărire penală, președintelui țării, pentru fostul premier Petre Roman, pentru fostul ministru al Apărării Victor Atanasie Stănculescu și pentru Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, în dosarul Mineriadei.

Toți cei trei sunt acuzați de infracțiuni contra umanității, au stabilit procurorii militari.

UPDATE.

Câteva ore mai târziu, fostul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre a sosit la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunoștință calitatea sa în dosarul “Mineriada din 13-15 iunie 1990”.

Facem precizarea că, deşi faptele ce formează obiectul prezentei cauze au fost comise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, act normativ ce stabileşte procedura de urmat în cazul atragerii răspunderii ministeriale (norme de procedură de strictă şi imediată aplicare), procedura de sesizare a Preşedintelui României pentru a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului este aplicabilă şi în cauza de faţă.

comunicat Ministerul Public

Procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară.

Până în prezent, în acest dosar au fost puși sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul director SRI Virgil Măgureanu, amiralul în rezervă Emil “Cico” Dumitrescu și Cazimir Ionescu.