20.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 19:14

VIDEO/FOTO Petre Geamănu și Eugen Preda, din nou în vizorul anchetatorilor. Membrii grupărilor conduse de ce doi șantajau oameni de afaceri

spot_img

Polițiștii și procurorii au descins, miercuri dimineață, la adrese din București și din mai multe județe pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj. Printre cei vizați de anchetă se află Petre Geamănu și Eugen Preda.

Persoanele căutate de anchetatori sunt acuzate că dădeau bani cu camătă, șantajau și amenințau oameni de afaceri din București și Ilfov pentru a le plăti taxe de protecție.

La percheziții participă procurorii DIICOT – Structura Centrală și polițiști de la Serviciul de Grupări Infracționale Violente, serviciu special creat în cadrul Poliției Capitalei pentru a documenta activitatea interlopilor.

DIICOT a transmis că în acest dosar s-a reținut faptul că, în cursul anului 2018, după eliberarea din penitenciar, un membru marcant al lumii interlope a reușit să restructureze gruparea infracțională din care făcea parte anterior și a devenit liderul grupului. Acesta a menținut coeziunea grupului infracțional, a atras noi membri și a consolidat relații cu persoane de notorietate din mediul infracțional.

“Astfel, suspectul a atras în gruparea infracţională luptători, practicanți de sporturi de contact, ori alte persoane violente. În acest fel, acesta a reușit să coordoneze colectarea de sume de bani cu titlu de „taxă de protecție” ori ca „amendă”. Noua structură, pe fondul renumelui clanului, a adus eficiență grupului infracțional, acesta devenind unul dintre cele mai temute din țară. Cooptarea unui cunoscut practicant de sporturi de contact de performanță, în vederea constituirii grupului infracțional organizat a sporit randamentul acțiunilor de constrângere ori intimidare, exercitate în scopul obținerii de sume de bani”, a precizat DIICOT.

Membrii grupului au acționat, în principal, pentru constrângerea unor persoane care activau în domeniul imobiliar. Acestora li se imputau faptul că „îndrăzneau” să demareze proiecte imobiliare fără acordul liderului grupării. Astfel, pentru a li se permite continuarea sau finalizarea lucrărilor, membrii grupării le-au pretins „taxe de protecție”, pentru pretinse prejudicii suferite în urma edificării imobilelor.

Constrângerea victimelor s-a realizat fie prin amenințare directă, fie prin abordarea persoanelor apropiate victimei și transmiterea mesajelor din partea liderului grupului infracţional sau alte metode intimidante, cum ar fi urmărirea victimei sau a locuinței acesteia, staționarea membrilor grupului în fața imobilelor de locuit ale acestora, deplasarea frecventă a membrilor grupului la șantierele coordonate de către victime.

Similar modului de operare utilizat în cazul dezvoltatorilor imobiliari, membrii grupului infracțional organizat au acţionat și ca recuperatori de datorii. Astfel, suspecţii punctau persoane potente financiar, care aveau datorii la terțe persoane sau cărora li se puteau impune, sub diferite alte motive, o datorie. Ulterior, liderul împreună cu membrii grupului infracțional interveneau în soluționarea conflictelor identificate și impuneau, prin constrângere, plata sumelor de bani datorate, precum și a unor comisioane ca urmare a recuperării creanțelor.

Totodată, membrii grupului infracțional organizat, sub coordonarea liderului, au acționat în vederea comiterii infracțiunii de camătă, prin acordarea de împrumuturi bănești cu dobândă. De multe ori, persoanele aflate în imposibilitatea returnării sumelor de bani împrumutate și a dobânzilor aferente au fost amenințate cu acte de violență pentru determinarea acestora la plata datoriilor.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost identificate şi ridicate sume de bani, arme, înscrisuri cu valoare probatorie, droguri de mare risc(cocaină), dispozitive de stocare şi telefoane mobile.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane.

Eugen Preda este liderul clanului Luptătorilor din Capitală, recunoscut pentru șantaj, taxe de protecție și cămătărie în cartierul Militari, a fost achitat la începutul acestui an după ce a fost acuzat de instigare la distrugere. Și asta după ce casa mamei fraților Corduneanu, din Iași, a fost incendiată în 30 septembrie 2019.

Petre Geamănu, cunoscut drept „Împăratul lumii”, a părăsit penitenciarul în 2017, după ce a ispășit  o pedeapsă de 11 ani pentru infracțiuni cu violență.