9.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 3:06

Petre Geamănu a băgat zâzanie în familia sa. Unul dintre frații săi, invidios pe succesul “afacerii” puse la punct de interlop

spot_img

Succesul grupării conduse de Petre Geamănu, care a devenit una dintre cele mai temute din țară, a dus la crearea de tensiuni în familia acestuia. Unul dintre frații acestuia i-a reproșat că nu împarte banii în mod egal.

Potrivit datelor strânse de procurori în ancheta care a vizat destructurarea grupării care se ocupa cu șantaj și camătă, „afacerea” pusă la punct de Petre Geamănu nu a fost pe placul tuturor membrilor familiei sale. Succesul liderului a atras nemulțumirea unuia dintre frații săi, care a considerat că sumele de bani colectate nu sunt împărțite în mod egal în cadrul familiei lor, mai ales că renumele de Geamănu se i se datorează acestuia, ci celuilat frate, Sandu Geamănu. Așa că cei doi au preferat să colecteze taxe de protecție separat, uneori existând tensiuni între cei doi, arată procurorii.

Procurorii DIICOT i-au reținut, miercuri, pe Petre Ilie, zis Petre Geamănu și pe Eugen Preda, liderul clanului Sportivilor, alături de alți membrii ai grupării, și au cerut joi Tribunalului București arestarea lor preventivă. Instanța a judecat propunerea procurorilor, dar va decide vineri dacă cei zece inculpați vor fi arestați preventiv, plasați în arest la domiciliu sau cercetați sub control judiciar. Între timp, ordonanțele de reținere pentru 24 de ore emise de procurori pe numele acestora  au expirat, așa că până la decizia instanței, aceștia vor fi lăsați liberi. Neavând nicio altă măsură preventivă, ei vor putea inclusiv să plece din țară.

Asta deși Petre Geamănu este acuzat de  comiterea, în stare de recidivă, a infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, șantaj, camătă, loviri sau alte violente, iar Eugen Preda de constituirea unui grup infracţional organizat, șantaj și complicitate la șantaj.

Urmărirea penală în acest dosar a fost începută în 2019, anchetatorii documentând activitatea infrațională a grupării acuzate că dădea bani cu camătă, șantaja și amenința oameni de afaceri din București și Ilfov pentru a le plăti taxe de protecție.

Potrivit datelor strânse de procurori, „cel puțin din cursul lunii ianuarie 2018”, Petre Geamănu a reușit să restructureze gruparea infracțională din care făcea parte anterior și a devenit liderul grupului. Acesta a menținut coeziunea grupului infracțional, a atras noi membri și a consolidat relații cu persoane de notorietate din mediul infracțional. Cooptarea lui Eugen Preda, practicant de sporturi de contact de performanță, în vederea constituirii grupului infracțional organizat a sporit randamentul acțiunilor de constrângere ori intimidare, exercitate în scopul obținerii de sume de bani.

De altfel, o plângere înregistrată la dosar datează din 2018, la un de când liderul interlop a părăsit penitenciarul. Persoana vătămată a reclamat faptul că a împrumutat 6.000 de euro de la Petre Geamănu, urmând să-i plătească o dobândă lunară de 1.000 de euro. Pentru că nu a reușit să achite nici datoria nici dobânda, soția bărbatului a fost amenințată de liderul grupării și de membrii acesteia cu acte de violență.

Membrii grupului au acționat însă, în principal, pentru constrângerea unor persoane care activau în domeniul imobiliar. Acestora li se imputau faptul că „îndrăzneau” să demareze proiecte imobiliare fără acordul liderului grupării. Pentru a li se permite continuarea sau finalizarea lucrărilor, membrii grupării le-au pretins „taxe de protecție”, pentru pretinse prejudicii suferite în urma edificării imobilelor.

Una din fapte datează din 7 septembrie 2020, când un dezvoltator imobiliar, a fost amenințat cu acte de violență, atât la adresa sa, cât și a familiei sale, de către Petre Geamănu. Acesta încerca să-l determine pe omul de afaceri să-i dea 600.000 de euro, cu titlu de prezumtivă datorie, pentru afaceri derulate anterior.

Constrângerea victimelor s-a realizat fie prin amenințare directă, fie prin abordarea persoanelor apropiate victimei și transmiterea mesajelor din partea liderului grupului infracţional sau alte metode intimidante, cum ar fi urmărirea victimei sau a locuinței acesteia, staționarea membrilor grupului în fața imobilelor de locuit ale acestora, deplasarea frecventă a membrilor grupului la șantierele coordonate de către victime.

VIDEO/FOTO Petre Geamănu și Eugen Preda, din nou în vizorul anchetatorilor. Membrii grupărilor conduse de ce doi șantajau oameni de afaceri