12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 12:25

Petiție on-line pentru “Legea Alexandra”, după modelul “Legii Tjiana” din Serbia

spot_img

În spațiul online a apărut o petiție prin care se cere susținerea “Legii Alexandra”, după modelul “Legii Tijana” din Serbia.

Tijana Juric, o adolescentă de 15 ani din Serbia, a fost victima unui criminal în serie în 2014.

Crimele din Serbia sunt asemănătoare celor comise la Caracal de Gheorghe Dincă.

“Legea Tijana” prevede închisoare pe viață, fără drept de eliberare condiționată, pentru violarea și uciderea minorilor.

În anul 2014, adolescenta din Sebia a fost răpită și ucisă în zona Sombor din nordul Serbiei de către Dragan Djuric, un bărbat în vârstă de 34 de ani, din Belgrad. La 12 zile de la dispariție, cadavrul fetei a fost găsit îngropat în zona Sombor din nordul Serbiei. În timpul cercetărilor la cazul Tjiana,  alte două fete de 14 și 18 ani  au fost răpite, violate și ucise de același individ.  

La vremea respectivă, evenimentul a generat un val de revoltă în rândul cetățenilor sârbi.

În luna mai a acestui an, Parlamentul din Serbia a adoptat  mai multe amendamente la Codul Penal, printre care și “Legea Tijana”, care prevede închisoarea pe viață fără drept de eliberare condiționată.

Prin “Legea Tijana” s-a stabilit și faptul că  autoritățile trebuie să înceapă căutările unui minor declarat dispărut în momentul în care părinții anunță dispariția, nu după 48 de ore, cum a fost în cazul Tijanei Juric și a altor minori dați dispăruți până în acel moment.

Legea a fost adoptată în urma unei campanii care a durat mai mulți ani, desfășurată de tatăl fetei, Igor Juric

Gheorghe Dincă, autorul crimelor de la Caracal, a recunoscut  că le-a violat și ucis pe Alexandra și Luiza.