12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 14:16
No menu items!

Peste jumătate din școlile și grădinițele din țară vor face ore cu prezență fizică

spot_img

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, că școlile și grădinițele cu rata de vaccinare de peste 60% a personalului încep, luni, cursurile fizic. Iar, puțin peste jumătate dintre acestea, 54%, se încadrează în acest prag.

„În foarte scurt timp va fi validată propunerea, ordinul va fi semnat și va fi transmis către Monitorul Oficial în vederea publicării astăzi, cât mai curând posibil, în așa fel încât pe parcursul acestei zile să poate exista ședințele de consiliu de Administrație în fiecare școală”, a precizat Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că 1,8 milioane de elevi din cei aproape 2,9 milioane ar urma să meargă fizic la școală. Și asta pentru că 54% la suta din școlile și gradinițele din țară au o rată de vaccinare de peste 60%, iar doar la acest prag elevii vor reveni fizic la ore.

”În București, la nivelul tuturor școlilor, avem peste 70% rată de vaccinare. Vineri, erau 441 de școli și grădinițe, private și de stat, care aveau o rată de vaccinare mai mare de 60%”, a spus Cîmpeanu.

Cea mai mare rată de vaccinare este în licee, apoi în grădinițe, iar pe ultimul loc în ciclul gimnazial.

Rata de vaccinare, criteriul pentru revenirea elevilor în bănci, va fi actualizată în fiecare zi vineri.

„Începând de astăzi, rata de vaccinare la nivelul fiecărei unități de învățământ va fi afișata pe site-ul fiecărui ISJ/ISMB. Astăzi se va actualiza lista”, a afirmat ministrul.

Cîmpeanu a menționat că rămân în continuare și celelalte reguli stabilite deja, iar la apariția unui caz de COVID se suspendă cursurile în format fizic în clasa respectivă, iar dacă mai mult de jumătate din clase sunt în această situație toată școala trece în online.

De asemenea, dacă o școală, chiar dacă are rată de vaccinare mai mare de 60%, are motive întemeiate că nu poate asigura protecția sanitară, poate solicita continuarea cursurilor în regim online.

Ministrul Educației a mai transmis că elevii de clasa a VIII-a vor avea o teză mai puțin, iar cei de liceu la fel.

„Elevii claselor a VIII-a au cu o teză mai puțin, iar cei din clasele de liceu de la patru teze câte aveau să ajungă la trei teze, cu excepția celor din învățământul profesional care aveau deja trei teze. Clasele V-VII vor avea teze la matematică și română”, a mai spus Cîmpeanu.

                                                                                                                    Adina Silav