4.9 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 0:08
No menu items!

Peste jumătate de miliard de euro, necesarul de subvenții din această iarnă pentru căldura din marile orașe

spot_img

Peste jumătate de miliard de euro este necesarul sumei de la bugetul de stat pentru ca o mare parte din orașe să treacă cu bine peste iarnă, în condițiile creșterii puternice ale prețurilor la gaze.

Asociația Municipiilor din România a centralizat datele existente la nivelul a 25 dintre orașele din țară, cu sisteme centralizate de distribuție a energiei termice.

În total, cele 25 de orașe asigură din bugetele proprii, în trimestrul patru  al acestui an și în primul trimestru al anului viitor, 1,23 miliarde de lei pentru subvenționarea parțială a prețului energiei termice plătite de populație. Confruntați însă cu o creștere masivă a costului energiei termice, din cauza scumpirii gazului și a creșterii certificatelor de emisii, primarii au cerut Guvernului sume suplimentare, pentru a putea majora subvenția acordată și a nu transfera pe umerii populației toată scumpirea.

În total, sumele cerute de cele 25 de orașe se ridică la 1,56 miliarde de lei, bani cu care, alături de cele 1,23 miliarde plătite din bugetele proprii, primăriile să subvenționeze sistemele de termoficare în această iarnă.

E. Stan