3.9 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 13:54
No menu items!

Peste 700 de morți și 800 de răniți. De ce s-a produs tragedia de la Mecca / VIDEO

spot_img

O busculadă s-a produs joi la Mina, în apropierea oraşului sfânt musulman Mecca, în urma căreia cel puţin 717 persoane au murit şi alte 805 au fost rănite. Presa internaţională încearcă, vineri, să găsească răspunsuri la întrebarea: “Cum a fost posibilă o astfel de tragedie?”.

Potrivit CNN, autorităţile din Arabia Saudită încă încearcă să afle ce s-a întâmplat la Mina şi publică declaraţiilor mai multor martori aflaţi la locul dezastrului. Printre posibilele cauze ale producerii tragediei sunt numărul foarte mare de oameni adunaţi la Mecca, pentru pelerinajului anual, căldura excesivă, dar şi lipsa de experienţă a unor pelerini.

Peste 2.000.000 de pelerini

Aproximativ două milioane de credincioşi musulmani s-au strâns începând de marţi pentru a participa la pelerinajul anual la Mecca (Hajj), un pelerinaj pe care orice musulman cu mijloace financiare şi aflat în putere are datoria să-l facă. Pentru mulţi dintre ei, este călătoria spirituală a vieţii lor, ei economisind toată viaţa bani pentru acest eveniment, arată CNN.

Oamenii trebuie să urmeze o serie de ritualuri în cele cinci zile, mulţi considerând că au prea puţin timp la dispoziţie pentru a face asta.

“E foarte puţin timp la dispoziţie pentru aceste ritualuri”, a declarat Ethar El-Katatney.

Jurnalistul Khaled Al-Maeena crede că graba pelerinilor ar fi putut fi una dintre cauzele busculadei: “Oamenii vor facă acest ritual de la Mina – aruncarea de pietre în stâlpi – de dimineaţă”.

Căldură excesivă şi oboseală

Pelerinajul este obositor în sine, însă în condiţiile în care temperaturile pot ajunge în această perioadă şi până la 43 de grade Celsius, situaţia se complică.

“Timp de două ore am stat în soare pentru a face poze şi pentru a înregistra. A fost extenuant. Mai aveam puţin şi leşinam. Dar, în ciuda acestor condiţii, oamenii îşi urmează ritualurile. Ceea ce am văzut la Mina a fost oribil. Oamenii erau pur şi simplu unii peste alţii, se împingeau, strigau, se panicau. Cei care au fost prinşi în busculadă mi-au spus cum a fost: “Dacă nu eşti destul de puternic să te menţii în picioare atunci când eşti împins, cazi şi nu te mai ridici de acolo””, a declarat Ethar El-Katatney, prezentă la Mina.

Lipsa de experienţă şi confuzia

Deși autorităţile locale sunt experimentate în organizarea unor astfel de evenimente, mulţi dintre pelerini sunt pentru prima dată la Mecca şi nu sunt pregătiţi să urmeze instrucţiunile şi asta ar fi putut fi una din cauzele producerii dezastrului.

Generalul Mansour Al-Turki, de la Ministerul de Interne, a declarat că o posibilă cauză ar putea fi nerespectarea instrucţiunilor de către unii pelerini.

Acesta a fost cel mai grav incident produs în timpul pelerinajului la Mecca în ultimii 25 de ani, după cel din iulie 1990, când 1.426 de pelerini au murit într-o busculadă.

R.D.