-1.3 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 9:32
No menu items!

Peste 5.000 de români s-au înscris online pentru a vota la prezidențiale

spot_img

Peste 5.300 de alegători români s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, anunță Autoritatea Electorală Permanentă.

Înscrierile au început pe data de 28 iulie pentru românii din străinătate, în vederea exprimării dreptului de vot în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019.

În mai puțin de 24 de ore de la momentul startului, peste 1.500 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota la alegerile prezidențiale din noiembrie. Dintre cele două variante disponibile – vot prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reședință – până la acest moment cea mai accesată opțiune este cea pentru votul prin corespondență.

De altfel, Autoritatea Electorală Permanentă recomandă românilor din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă, pentru că are o procedură „simplă, sigură şi eficientă şi reprezintă o modalitate modernă” de vot anticipat la distanţă. Alte avnataje ar fi evitarea aglomerației la secției, dar și cheltuielile cu deplasarea. 

Totodată, costul estimat al votului prin corespondenţă ar fi de două ori mai mic decât cel exprimat în cadrul unei secţii de votare, arată  AEP într-un comunicat de presă. 

„Din analiza financiară a costurilor estimative a celor două variante de vot, realizată de AEP pe baza comunicărilor din partea comunităţilor de români din străinătate şi a reprezentanţelor diplomatice, reiese că pentru a înfiinţa o secţie de votare, costul aproximativ se poate ridica până la 100.000 euro. Suma include chiria pe cele opt zile necesare funcţionării secţiei de votare (trei zile destinate votării efective şi o zi pentru activităţile administrative ulterioare votării, pentru fiecare tur de scrutin în parte), precum şi remuneraţia personalului acesteia. Prin urmare, din analiza acestor date, precum şi a celor comunicate de Poşta Română cu privire la costurile pe care le implică votul prin corespondenţă, reiese că pentru votul prin corespondenţă costul estimativ este de 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, în timp ce pentru votul la o secţie de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin”, se mai arată în comunicat.

Cei care doresc să se preînregistreze trebuie să acceseze portalul www.votstrainatate.ro. Întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected]