22.8 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 14:17
No menu items!

Peste 400 de foști parlamentari au atacat în instanță abrogarea pensiilor speciale. Se plâng că au rămas fără bani la bătrînețe

spot_img

În total, 438 de foști senatori și deputați au depus în instanţă plângeri după ce pensiile speciale au fost eliminate. Printre cei revoltați de decizia prin care Parlamentul a abrogat pensiile speciale pentru foştii aleşi sunt Petre Roman, Teodor Meleşcanu, Petre Daea, Irina Loghin, Norica Nicolai, notează Stirile Protv.

Ruxandra Jipa, senatoarea care l-a miruit pe colegul său Dan Şova la votul pentru ridicarea imunităţii, avea în ultima declaraţie de avere, din 2014, venituri din pensia de magistrat de peste 85 de mii de lei. Din 2015, primea lunar şi peste 10 mii de lei ca fost parlamentar. Susţine că banii i se cuveneau pentru că a contribuit, potrivit aceleiași surse.
Senatoarea susține că: „Sunt oameni care nu au avut societăţi, nu au făcut afaceri pe holurile parlamentului ca alţii, că pe ăia nu-i doare niciunde. Știu oameni în vârstă pe care nu-i ştiu cu afaceri şi care pentru ei este o mare lovitură”.

Unul dintre promotorii legii privind pensiile speciale, Anghel Stanciu, primea 10 mii de lei ca fost parlamentar şi a rămas cu şase mii de lei, din activitatea de profesor. Acesta susţine că a promovat pensiile speciale pentru a motiva profesioniştii să renunţe la afaceri şi să intre în Parlament.

Şi fostul ministru Petre Daea consideră nedreaptă decizia de a se abroga aceste venituri. „E o decizie a fiecăruia dintre cei care s-au văzut afectaţi de o asemnea măsură, e un drept legitim”.

Pensia medie a unui fost parlamentar era de 5.714 lei, cuantumul fiind stabilit în funcţie de numărul de mandate. De exemplu, un parlamentar care a activat patru ani (un mandat) primea două mii de lei, însă cei care au avut trei sau mai multe mandate încasau peste 10 mii de lei.

827 de foşti senatori şi deputaţi au primit până în luna martie pensii speciale.