20.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 16:43
No menu items!

Peste 4.000 de români, vaccinați în prima zi a maratonului din Capitală. De azi, vaccin fără programare în toate centrele

spot_img

Mii de persoane sunt aşteptate și sâmbătă la maratonul vaccinării din București, după ce vineri, aproape 3.000 de români s-au imunizat la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională. De astăzi însă, românii se pot vaccina fără programare pe platforma electronică RoVaccinare, în toate centrele de vaccinare din țară. 

Vineri, oamenii au stat chiar şi 8 ore la coadă pentru a primi serul anti-COVID. Au mai rămas 2 zile şi 2 nopţi de vaccinare non-stop cu vaccinul produs de Pfizer, la cele două centre amenajate în Capitală. Timp de trei zile, oricine poate primi serul Pfizer la orice oră la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională.

Potrivit informării oficiale, până sâmbătă, la ora 9.00, au fost vaccinare peste 4.500 de persoane, după cum urmează:

Centrul de vaccinare – Sala Palatului: 

2.735 de persoane, dintre care 773 pe tura de noapte

Centrul de vaccinare – Biblioteca Națională a României: 

1.777 de persoane, dintre care 554 pe tura de noapte

Începând de sâmbătă, 8 mai, românii se pot vaccina fără programare, doar cu buletinul, în orice centru din țară. 

Vineri seară, coordonatorul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, și el voluntar la maratonul organizat în București, a susținut, într-o emisiune la Digi24, că România are garanţia unui număr suficient de doze de vaccin pentru a ajunge la imunitatea de grup, iar în prezent primeşte săptămânal doar de la Pfizer 700.000 de doze, fiind folosite circa 650.000.

Valeriu Gheorghiţă a mai afirmat că există pe stoc 800.000 – 900.000 de doze de ser Pfizer, iar rata de utilizare a acestuia este de 75 – 80%.

„Vestea bună este că săptămânal primim circa 700.000 de doze, în condiţiile în care zilnic, vedem, consumăm circa 80.000 de doze de Pfizer, ceea ce înseamnă (…) că aproape 650.000 de doze consumăm săptămânal, atât pentru doza unu, cât şi pentru rapel”, a spus el.

În opinia sa, România are un mare avantaj prin faptul că face parte din demersul european de vaccinare a populaţiei.

„În momentul de faţă avem garanţia unui număr suficient de doze încât să putem atinge imunitatea de grup”, a susţinut el.

Despre certificatul verde, pe care a spus că nu doreşte să-l numească „paşaport de vaccinare”, Valeriu Gheorghiţă a declarat că se aşteaptă ca la finele lunii iunie, început de iulie, „să fie deja gata” demersul european.

„Conţine trei tipuri importante de informaţii: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore. Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări legate de împiedicarea răspândirii infecţiei în comunitatea respectivă”, a precizat el.

Gheorghiţă a adăugat că certificatul va fi sub forma unui cod QR, care va fi scanat când e necesar, de exemplu în punctele de frontieră, dar datele nu vor fi stocate.