9.2 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 10:24

Peste 32.000 de oameni, omorâți în atacuri teroriste în 2014 (raport)

spot_img

Numărul de persoane ucise în atacuri teroriste a crescut cu 80 la sută în 2014, ajungând la 32.658, iar 11 ţări au înregistrat peste 500 de decese, a anunţat marţi Institutul pentru Economie şi Pace (IEP), citat de agențiile de presă internaționale.

Potrivit Indicelui Global al Terorismului, publicat de IEP, terorişti afiliaţi Statului Islamic (SI) şi Boko Haram (care activează în Nigeria) sunt consideraţi răspunzători pentru 51 la sută dintre aceste morţi.

În același timp, institutul estimează pagubele provocate anul trecut de terorişti la 52,9 miliarde de dolari.

Cinci ţări – Afganistan, Irak, Nigeria, Pakistan şi Siria – au purtat povara acestor atacuri, 78 la sută dintre decese fiind înregistrate pe teritoriul lor. Aproximativ 10.000 de persoane au murit în atacuri teroriste în Irak, în timp ce numărul de decese în Nigeria a depăşit 7.500.

“Creşterea semnificativă a activităţii teroriste a însemnat faptul că ramificaţiile ei au fost simţite la scară mai mare în întreaga lume”, a declarat Steve Killelea, fondatorul grupului de reflecţie.

Potrivit lui Killelea, 10 dintre cele 11 ţări cel mai grav afectate de terorism se află, totodată, printre ţările cu cel mai mare număr de refugiaţi şi strămutaţi pe plan intern. “Acest lucru relevă interconexiunea între criza actuală a refugiaţilor, terorism şi conflict”, a subliniat el.