21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 12:58
No menu items!

Peste 300 de dosare penale pentru cei care au încălcat regulile de izolare sau carantina

spot_img

Un număr de 310 dosare penale au fost întocmite, până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal, informează duminică Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Poliţiştii şi jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 7.935 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 20.012.571 de lei.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), doar în ultimele 24 de ore, au fost întocmite 10 dosare penale sub acuzația de zădărnicire a combaterii bolilor, pe numele unor persoane care au încălcat regulile de izolare sau carantina. 

În cursul zilei de ieri, 4 aprilie, peste 12.000 de poliţişti au fost la datorie, în misiunile pentru menținerea ordinii publice în zona spitalelor și locațiilor de carantină, pentru depistarea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare sau carantină, pentru fluidizarea circulației, escortarea convoaielor sau a coloanelor de auto ori a autovehiculelor ce transportă materiale medicale sau pentru identificarea persoanelor în cadrul anchetelor epidemiologice, sprijinind totodată D.S.P.

Polițiștii au verificat și respectarea interdicțiilor impuse persoanelor aflate în izolare sau carantină și a celor impuse, pe timpul Stării de Urgență, unităților comerciale, efectuând totodată controale pentru combaterea criminalității economice.

În misiunile lor, polițiștii au fost sprjiniți de 3.628 de polițiști locali, alăturându-se, în activitățile în sistem integrant, și jandarmi și efective ale M.Ap.N.

În ultimele 24 de ore, 830 de autovehicule (cu 2.960 de persoane) au fost preluate, din zonele de frontieră.

Au fost verificate 67.389 de persoane faţă de care s-a dispus izolarea sau carantina.

Acțiunile au avut ca rezultate întocmirea a 10 dosare penale la art. 352 Cod Penal, privind zădărnicirea combaterii bolilor.

De asemenea, în cursul zilei de ieri, în urma verificărilor în teren, au fost aplicate 7.391 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 18.600.000 de lei, persoanelor care nu respectau prevederile privind restricționarea circulației.

Polițiștii sunt pregătiți pentru a interveni la sesizările oamenilor și pentru a oferi ajutor celor aflați în nevoie. Astfel, ieri, au realizat 2.780 de intervenții la evenimente, dintre care 2.329 au fost sesizate de cetățeni prin Apelul Unic de Urgență 112, fiind organizate 198 de acțiuni.

92 de persoane au fost prinse în flagrant delict, în timp ce comiteau infracțiuni sau imediat după aceea și alte 11 persoane urmărite au fost depistate.

În trafic, polițiștii au constatat 79 de infracțiuni rutiere, fiind reținute 99 permise și retrase 73 de certificate de înmatriculare„, precizează IGPR într-un comunicat de presă.