9.1 C
București
joi, 22 aprilie 2021 - 2:20

Peste 300.000 de români au refuzat să se vaccineze cu AstraZeneca

Peste 200.000 de români și-au anulat programarea făcută pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, iar 99.000, care au confirmat programarea, nu s-au mai prezentat la imunizare, după ce au apărut informații legate de tromboze asociate acestui vaccin.

”Este un procent mare, o treime din persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toții. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înțelegere a acestui aspect de către orice om care dorește să se vaccineze. Este absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Avem nevoie de mai multe informații oficiale de la Agenția Europeană a Medicamentului. Și noi, cei care luăm decizia, avem nevoie de mai multe informații”, a precizat, marți, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat, marți, că încă evaluează dacă vaccinul anti-Covid AstraZeneca are o posibilă legătură cu formarea rarelor cheaguri de sânge, care au fost raportate în mai multe țări, relatează AFP.

EMA a precizat că o conferință de presă va avea loc pe 7 sau 8 aprilie, după finalizarea evaluării derulate de către Comisia de siguranță a vaccinurilor.

Anunțul vine la doar câteva ore după ce un oficial EMA a spus că există clar o legătură a trombozelor și vaccinul AstraZeneca, într-un interviu pentru cotidianul italian Il Messaggero, publicat marți.

”Putem să o spunem de-acum. Este clar că există o legătură cu vaccinul. Cu toate acestea, nu ştim deocamdată ce cauzează această reacţie. Rezumând, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar este necesar să înţelegem cum are loc”, a declarat într-un interviu Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare de la EMA.