7 C
București
duminică, 11 aprilie 2021 - 3:22

Peste 30.000 de pelerini la Mănăstirea Nicula. IPS Andreicuț: Au fost 26.000 de divorțuri

Mitropolitul Clujului a arătat că Maica Domnului este îngrijorată de dispersarea familiei creştine

pelerinaj-nicula

IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului, a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie dedicată Praznicului Adormirii Maicii Domnului în fața a peste 30.000 de credincioși adunați, ca în fiecare an, la Mănăstirea Nicula. În predica rostită, IPS Andreicuț a arătat că Maica Domnului este îngrijorată de dispersarea familiei creştine, în condiţiile în care, anul trecut, în România au fost înregistrate 26.000 de divorţuri.

Maica Domnului este îngrijorată de dispersarea familiei creştine. Această îngrijorare este cu temei, pentru că are loc în lume o tragedie, se dispersează, se disoluţionează familia creştină. Maica Domnului plânge, pentru că numai anul trecut în România au fost 26.000 de divorţuri şi câte mii de copii nu au rămas traumatizaţi. Este o tragedie când se despart, dar pentru copii acest lucru este ucigător de suflet. Familia creştină a avut în trecutul nostru un rol extraordinar şi, dacă vrem să se regenereze societatea românească, din familie va pleca reabilitarea. România îmbătrâneşte şi toată Europa creştină, pentru că nu mai este o convingere creştină foarte puternică. Dacă ar avea fiecare familie măcar trei copii – unul pentru tata, unul pentru mama şi celălalt pentru ţară şi biserică, atunci nu ne-am mai împuţina. (…)Oamenii divorţează uşor. Necazuri şi încercări au avut şi moşii noştri, dar ei au avut răbdare să treacă peste situaţii de criză, iar astăzi vedem că cei mai mulţi s-au despărţit prin consimţământ. Nu mai este puternică credinţa în Dumnezeu. O altă cauză este faptul că familiile nu mai au o viaţă de rugăciune, dacă ar mai avea legătura cu Cerul, nu s-ar mai despărţi atât de uşor.

IPS Andrei Andreicuț,
mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului

În opinia ierarhului, o altă cauză a destrămării familiilor românilor este exodul tinerilor către alte țări.

O altă cauză este acest exod a milioane de oameni tineri, căsătoriți și necăsătoriți, în Spania, Italia, Franța, Anglia și pe alte plaiuri pentru a-și câștiga pâinea cea de toate zilele. Motivația lor este obiectivă, dar ne doare sufletul, pentru că țara se împuținează și este și cauza înmulțirii divorțurilor, pentru că nu întotdeauna merg cei doi împreună – unul merge, unul rămâne acasă. Și chiar de merg amândoi, condițiile de muncă, condițiile de locuit, pe mulți dintre ei îi fac să divorțeze.

IPS Andrei Andreicuț,
mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului

Mitropolitul Clujului consideră că soluţia pentru rezolvarea acestei situaţii vine din Sfânta Scriptură, spunând că, în momentul în care apar necazuri şi neînţelegeri, oamenii ar trebui să apeleze la rugăciunile Maicii Domnului.

Iar Maica Domnului s-ar ruga Domnului Iisus Hristos să intervină. O viaţă spirituală normală ar duce la împuţinarea divorţurilor şi la salvarea copiilor pentru că, acolo în casă, sunt formaţi copii, temelia se pune în casă. Dacă familia creştină suferă, rezolvarea vine de sus, dacă apelăm la Maica Domnului şi ea îl roagă pe Iisus Hristos. De aceea ne rugăm la Maica Domnului să aibă milă de noi şi de copiii noştri, să ne ajute să depăşim toate situaţiile de criză şi să le ajute celor care sunt competenţi să creeze multe locuri de muncă în România, pentru ca tinerii să nu mai plece şi ţara să rămână puternică.

IPS Andrei Andreicuț,
mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului

Peste 30.000 de credincioși s-au adunat, sâmbătă, la Mănăstirea Nicula din Cluj, unde anual, la Adormirea Maicii Domnului, are loc cel mai mare pelerinaj din Transilvania și unul dintre cele mai importante din țară.

R.D.