30 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 14:52
No menu items!

VIDEO. Peste 260 de soldați ucraineni, evacuați de la Azovstal. Au fost duși în Rusia și se așteaptă un schimb de prizonieri

spot_img

Peste 260 de soldați ucraineni au fost evacuați, luni seară, de la combinatul Azovstal, au anunțat autoritățile ucrainene. Soldații au fost preluați de forțele ruse și duși în zonele controlate de acestea. Președintele Volodimir Zelenski a confirmat operațiunea de evacuare și a spus că vor continua eforturile pentru aducerea acasă a luptătorilor care au apărat Mariupolul.

264 de luptători ucraineni, dintre care 53 răniţi, au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în Mariupol, a anunţat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Ganna Maliar.

„La 16 mai, 53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar”, a declarat ea, precizând că mai târziu va avea loc „un schimb” de prizonieri.

Ambele localităţi unde au ajuns luptătorii evacuați se află în teritoriile controlate de forţele ruse şi pro-ruse.

Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, a postat un mesaj video luni seară, când a avut loc evacuarea soladaților ucraineni. În mesaj, Prokopenko a vorbit despre riscurile războiului și importanța protejării oamenilor din subordine.

„Întotdeauna există riscuri când comanzi o unitate. În război nu există planuri și operațiuni complet sigure. Cel mai important lucru este să înțelegi dacă ai luat în calcul toate riscurile, dacă există un plan B, dacă ești complet pregătit să respecți planul, care trebuie să combine îndeplinirea misiunii cu protejarea la maximum a vieții și sănătății oamenilor. Poate de aceea războiul este o artă, nu o știință, când ai îndeplinit misiunea și ai salvat cât mai mulți oameni posibil. Acesta este cel mai înalt nivel de comandă și control. În special atunci când decizia ta primește aprobarea superiorilor. Glorie Ucrainei!”, a spus Denis Prokopenko în mesajul înregistrat.

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat și el evacuarea, spunând că a fost o operațiune pusă la punct de forțele armate și serviciile de informații. Zelenski a mai adăugat că se vor face eforturi pentru aducerea acasă a soldaților care au ajuns în mâna rușilor.

„O zi dificilă. Dar în această zi, la fel ca în toate celelalte, scopul este să ne salvăm țara și oamenii. Privitor la situația din Mariupol: mulțumită acțiunilor Armatei Ucrainei – forțele armate, serviciile de informații, echipele de negociere -, a Comitetului Internațional al Crucii Roșii și al ONU, sperăm că vom putea salva viețile băieților noștri. Printre ei se află răniți grav, care primesc ajutor medical. Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață. Acesta este principiul nostru. Cred că orice persoană rezonabilă înțelege ce spun”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic de la miezul nopții.

                                                                                                                 Adina Silav

SURSA FOTO: Nexta