luni, 25 ianuarie 2021 - 5:18

Peste 22.000 de angajați ai MAI vor asigura liniștea și ordinea publică, în minivacanța de Rusalii

Italia anunță măsuri împotriva Pfizer și AstraZeneca din cauza întârzierilor la livrarea vaccinurilor

Italia va lua măsuri legale împotriva companiilor Pfizer şi AstraZeneca din cauza întârzierilor în livrarea de vaccinuri anti-Covid. Anunțul a fost făcut duminică de...

Redeschiderea școlilor, sub semnul întrebării. Personalul din grădinițe are prioritate la vaccinare

Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a vorbit, duminică seară, despre redeschiderea școlilor. El a explicat că decizia finală va fi luată, pe 2 februarie, împreună...

Se întorc ninsorile. Cod portocaliu de viscol până luni dimineață

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod portocaliu de viscol în zonele înalte din Carpații Meridionali.  Codul portocaliu de viscol intră în vigoare...

Anchetă epidemiologică extinsă în cazul focarului de la școala din Capitală. Încă 11 probe au fost recoltate

Direcția de Sănătate Publică București a anunțat, duminică, că a decis să extindă ancheta epidemiologică în cazul focarului de la Școala Gimnazială nr. 28,...

Aproximativ 22.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi zilnic la datorie, pentru a asigura ordinea și liniștea publică, în perioada minivacanței de Rusalii, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit purtătorului de cuvând al MAI, în baza planului aprobat de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, Poliția Română, Jandarmeria, Poliția de Frontieră și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vor acționa în sistem integrat, cu forțe suplimentare, pentru ca cetățenii să petreacă în siguranță Rusaliile Ortodoxe.

“Începând de astăzi (vineri – n.r.), aproximativ 22.500 de angajați ai MAI vor fi zilnic la datorie pentru a menține ordinea și liniștea publică, pentru a fluidiza traficul rutier și a asigura intervenția la urgențele medicale și la alte situații de risc pentru populație. Efectivele de siguranță publică vor acorda o atenție deosebită celor peste 16.400 de lăcașuri de cult unde vor avea loc slujbe religioase cu participare numeroasă. De asemenea, colegii noștri vor asigura ordinea la cele aproximativ 500 de manifestări publice, concerte sau evenimente sportive care urmează să se desfășoare în toată țara, inclusiv duminică în locurile publice unde se va viziona meciul de fotbal România -Albania”, a precizat Monica Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a adăugat că, la nivel național, 11.466 de polițiști vor fi în stradă, suplimentar față de echipajele curente, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale și pentru asigurarea intervenției la solicitările cetățenilor.

“Conform Planului general de măsuri aprobat de ministrul Petre Tobă pentru perioada estivală, aproximativ 1.500 de polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră, piloți, medici și paramedici SMURD vor fi în misiune pe litoral. De la 1 iulie, la dispozitivul actual asigurat de către structurile teritoriale din județul Constanța, se vor adăuga aproape 300 de polițiști din alte județe, care vor fi detașați pe litoral pe perioada estivală. De asemenea, prin dislocarea personalului operativ din 10 județe, peste 350 de pompieri vor fi pregătiți să intervină zilnic în stațiunile de pe litoral”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Monica Dajbog a declarat că, pentru reducerea timpului de răspuns, ISU Constanța a înființat nouă puncte de lucru temporare, suplimentar față de cele zece existente până în prezent.

Dajbog a precizat că eficientizarea intervențiilor la urgențe pe autostrada A2 se asigură prin amplasarea, în fiecare sfârșit de săptămână, a unor ambulanțe SMURD, autospeciale de descarcerare și autospeciale cu apă și spumă în puncte fixe de pe autostradă, la kilometrii 20 și 105 (zona Drajna), 143 (zona Fetești) și 156 (zona Cernavodă).

Pe mare, în zona Mamaia, Eforie Nord, Costinești, portul turistic Tomis, portul Mangalia și pe lacul Siutghiol vor fi disponibile ambarcațiuni cu personal calificat să intervină în situații de urgență.

De asemenea, aproape 3.500 de jandarmi se vor afla zilnic în stradă, de minivacanța de Rusalii, pentru a asigura măsurile de ordine și siguranță publică, mai ales în zonele în care este așteptat un număr mare de persoane- stațiuni turistice, zone de agrement, biserici și mănăstiri.

În plus, 750 de jandarmi montani vor fi pregătiți să intervină în sprijinul turiștilor care aleg să își petreacă minivacanța la munte.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, răspunsul operativ în cazul urgențelor medicale va fi asigurat de 350 de autospeciale SMURD, încadrate cu 968 de pompieri paramedici, la care se adaugă aproximativ 700 de echipaje de ambulanță.

Monica Dajbog a mai spus că aproximativ 5.000 de angajați ai inspectoratelor pentru situații de urgență, cu 2.810 mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină, la nivel național, pentru limitarea efectelor eventualelor situații de urgență.

De altfel, purtătorul de cuvânt al MAI a menționat că, de la începutul acestei săptămâni, au fost făcute mai multe verificări, fiind aplicate aproape 2.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 350.000 de lei, și au fost identificate 62 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

Şi numărul polițiștilor de frontieră a fost suplimentat pentru un control operativ al documentelor şi pentru asigurarea fluenţei tranzitului de persoane şi autovehicule la granițele României. Potrivit Monicăi Dajbog, în fiecare zi, vor fi la datorie, în medie, aproape 2.500 de poliţişti de frontieră.

“În funcţie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

 Poliția de Frontieră le recomandă turiștilor care vor tranzita granițele în aceste zile să consulte aplicația online cu timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei pentru configurarea celui mai bun traseu și pentru evitarea aglomerației”

La misiunile cotidiene ale structurilor MAI se adaugă misiunile specifice asigurării desfășurării în bune condiții a alegerilor locale care au loc duminică în două localități din județele Buzău și Timiș, pentru alegerea primarului, unde la alegerile din 5 iunie s-a înregistrat balotaj. Este vorba de comuna Vîlcelele, judeţul Buzău, unde este organizată o singură secţie de votare la care sunt înscrişi în lista electorală permanentă 1.240 de alegători şi comuna Şag, judeţul Timiş, unde sunt organizate 2 secţii de votare pentru cei 2.850 de alegători înscriși în listele electorale permanente.

Pentru cel de-al doilea tur de scrutin, aşa cum prevăd actele normative în vigoare, prin grija prefecţilor, s-au asigurat materialele necesare în procesul electoral: buletine de vot, ştampile cu menţiunea „VOTAT” şi timbre autocolante.

“În planul ordinii publice s-au luat măsuri de asigurare a protecţiei locului de tipărire a buletinelor de vot, a transportului acestora şi evident, duminică, în ziua votului se va asigura protecţia secţiilor de votare”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

R.D.

RĂZBOIUL DIN POLIȚIA CAPITALEI. Șeful Poliției din Centrul Vechi: Au greșit să plătească! Dar care a fost temeiul legal al filajului?

Comisarul Cristian Ghica, șeful Secției de poliție din Centrul Vechi, susține că este o greșeală faptul că patru procurori și Radu Gavriș, adjunctul șefului...

Proteste la Guvern și Președinție, de Ziua Micii Uniri. Se cer salarii si pensii mai mari

Sindicalişti din diferite sectoare de activitate şi pensionari civili şi militari protestează, duminică, de Ziua Micii Uniri, faţă de deciziile luate de autorităţi în...

AstraZeneca reduce la mai puțin de jumătate livrările de vaccin către UE. Care vor fi consecințele pentru România

După ce Pfizer şi-a redus livrările de vaccin către UE săptămâna trecută, acum a venit rândul AstraZeneca. Compania farmaceutică a anunţat că nu va...

Bucureșteanul depistat cu noua tulpină de coronavirus a infectat încă 9 persoane. Focarul, la o școală din Capitală

Ministerul Sănătății a anunțat, sâmbătă seara, că 9 din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri...

Vaccinul anti-COVID are o singură contraindicație categorică. Ce spun specialiștii

Medicul Virgil Musta susține că vaccinul împotriva Covid-19 poate fi făcut de majoritatea persoanelor, dar serul nu este recomandat persoanelor cu reacţie alergică severă...