luni, 28 septembrie 2020 - 4:13

Peste 22.000 de angajați ai MAI vor asigura liniștea și ordinea publică, în minivacanța de Rusalii

Gabriela Firea: Nu înseamnă că în această seară avem învinși și învingători

Orice cifre care se anunță în această seară, rezultate ale unor exit-poll-uri, nu sunt oficiale. Le luăm ca atare, dar nu înseamnă că avem...

Exit-poll: Rezultate Consiliul General București: USR și PSD umăr la umăr, PNL pe locul 3

Exit-poll-ul realizat de CURS și Avangarde în București arată, la ora 19,00, că USR PLUS și PSD sunt umăr la umăr în bătălia pentru...

Nicuşor Dan: Este ziua de naştere a noului Bucureşti. Vreau să îi asigur pe bucureşteni că vom colabora cu ei

Candidatul susţinut de PNl şi USR PLUS pentru Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, duminică, după anunţarea rezultatelor exit poll-urilor, că este ”ziua de...

Alegeri locale 2020. Capitala ar avea un nou primar, în exit-poll-ul de la ora 19. Cum arată sectoarele

Primul exit-poll difuzat la ora 21 de CURS-Avangarde, la postul Antena 3, în emisiunea moderată de Mihai Gâdea, oferă estimările rezultatelor de la ora...

Aproximativ 22.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi zilnic la datorie, pentru a asigura ordinea și liniștea publică, în perioada minivacanței de Rusalii, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit purtătorului de cuvând al MAI, în baza planului aprobat de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, Poliția Română, Jandarmeria, Poliția de Frontieră și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vor acționa în sistem integrat, cu forțe suplimentare, pentru ca cetățenii să petreacă în siguranță Rusaliile Ortodoxe.

“Începând de astăzi (vineri – n.r.), aproximativ 22.500 de angajați ai MAI vor fi zilnic la datorie pentru a menține ordinea și liniștea publică, pentru a fluidiza traficul rutier și a asigura intervenția la urgențele medicale și la alte situații de risc pentru populație. Efectivele de siguranță publică vor acorda o atenție deosebită celor peste 16.400 de lăcașuri de cult unde vor avea loc slujbe religioase cu participare numeroasă. De asemenea, colegii noștri vor asigura ordinea la cele aproximativ 500 de manifestări publice, concerte sau evenimente sportive care urmează să se desfășoare în toată țara, inclusiv duminică în locurile publice unde se va viziona meciul de fotbal România -Albania”, a precizat Monica Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a adăugat că, la nivel național, 11.466 de polițiști vor fi în stradă, suplimentar față de echipajele curente, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale și pentru asigurarea intervenției la solicitările cetățenilor.

“Conform Planului general de măsuri aprobat de ministrul Petre Tobă pentru perioada estivală, aproximativ 1.500 de polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră, piloți, medici și paramedici SMURD vor fi în misiune pe litoral. De la 1 iulie, la dispozitivul actual asigurat de către structurile teritoriale din județul Constanța, se vor adăuga aproape 300 de polițiști din alte județe, care vor fi detașați pe litoral pe perioada estivală. De asemenea, prin dislocarea personalului operativ din 10 județe, peste 350 de pompieri vor fi pregătiți să intervină zilnic în stațiunile de pe litoral”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Monica Dajbog a declarat că, pentru reducerea timpului de răspuns, ISU Constanța a înființat nouă puncte de lucru temporare, suplimentar față de cele zece existente până în prezent.

Dajbog a precizat că eficientizarea intervențiilor la urgențe pe autostrada A2 se asigură prin amplasarea, în fiecare sfârșit de săptămână, a unor ambulanțe SMURD, autospeciale de descarcerare și autospeciale cu apă și spumă în puncte fixe de pe autostradă, la kilometrii 20 și 105 (zona Drajna), 143 (zona Fetești) și 156 (zona Cernavodă).

Pe mare, în zona Mamaia, Eforie Nord, Costinești, portul turistic Tomis, portul Mangalia și pe lacul Siutghiol vor fi disponibile ambarcațiuni cu personal calificat să intervină în situații de urgență.

De asemenea, aproape 3.500 de jandarmi se vor afla zilnic în stradă, de minivacanța de Rusalii, pentru a asigura măsurile de ordine și siguranță publică, mai ales în zonele în care este așteptat un număr mare de persoane- stațiuni turistice, zone de agrement, biserici și mănăstiri.

În plus, 750 de jandarmi montani vor fi pregătiți să intervină în sprijinul turiștilor care aleg să își petreacă minivacanța la munte.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, răspunsul operativ în cazul urgențelor medicale va fi asigurat de 350 de autospeciale SMURD, încadrate cu 968 de pompieri paramedici, la care se adaugă aproximativ 700 de echipaje de ambulanță.

Monica Dajbog a mai spus că aproximativ 5.000 de angajați ai inspectoratelor pentru situații de urgență, cu 2.810 mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină, la nivel național, pentru limitarea efectelor eventualelor situații de urgență.

De altfel, purtătorul de cuvânt al MAI a menționat că, de la începutul acestei săptămâni, au fost făcute mai multe verificări, fiind aplicate aproape 2.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 350.000 de lei, și au fost identificate 62 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

Şi numărul polițiștilor de frontieră a fost suplimentat pentru un control operativ al documentelor şi pentru asigurarea fluenţei tranzitului de persoane şi autovehicule la granițele României. Potrivit Monicăi Dajbog, în fiecare zi, vor fi la datorie, în medie, aproape 2.500 de poliţişti de frontieră.

“În funcţie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

 Poliția de Frontieră le recomandă turiștilor care vor tranzita granițele în aceste zile să consulte aplicația online cu timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei pentru configurarea celui mai bun traseu și pentru evitarea aglomerației”

La misiunile cotidiene ale structurilor MAI se adaugă misiunile specifice asigurării desfășurării în bune condiții a alegerilor locale care au loc duminică în două localități din județele Buzău și Timiș, pentru alegerea primarului, unde la alegerile din 5 iunie s-a înregistrat balotaj. Este vorba de comuna Vîlcelele, judeţul Buzău, unde este organizată o singură secţie de votare la care sunt înscrişi în lista electorală permanentă 1.240 de alegători şi comuna Şag, judeţul Timiş, unde sunt organizate 2 secţii de votare pentru cei 2.850 de alegători înscriși în listele electorale permanente.

Pentru cel de-al doilea tur de scrutin, aşa cum prevăd actele normative în vigoare, prin grija prefecţilor, s-au asigurat materialele necesare în procesul electoral: buletine de vot, ştampile cu menţiunea „VOTAT” şi timbre autocolante.

“În planul ordinii publice s-au luat măsuri de asigurare a protecţiei locului de tipărire a buletinelor de vot, a transportului acestora şi evident, duminică, în ziua votului se va asigura protecţia secţiilor de votare”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

R.D.

Cele mai neobișnuite incidente la primul scrutin din pandemie

De la începutul procesului de votare și până la ora 18.00, la nivelul întregii țări, au fost înregistrate 703 de sesizări referitoare la fapte...

Alegeri locale 2020. Prezența la urne la ora 20 – 44,54% la nivelul țării, 34,87% în București

Prezenţa la vot pe ţară la alegerile locale a fost, duminică, până la ora 20,00, de 44,54%, adică 8.149.202 alegători, potrivit raportărilor Biroului Electoral...

Patru secții de votare au fost înființate în Galați, pentru 8.500 de cetățeni moldoveni luați în spațiu fictiv

Autorităţile locale au amenajat în municipiul Galaţi patru secţii de votare, în care ar trebui să voteze peste 8.500 de persoane din Republica Moldova...

Primar internat în spital cu COVID-19, chiar în ziua votului

Ștefan Cramarciuc, primarul comunei Satu Mare din judeţul Suceava, a fost internat chiar în ziua alegerilor la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Municipal...

BEC a respins cererea MAI. Votul NU se prelungește după ora 21.00

Solicitarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de prelungire a votării după ora 21.00 pentru persoanele care aşteaptă în proximitatea secţiilor să îşi exercite dreptul de...