-0.9 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 23:31
No menu items!

Peste 200 de cumpărători de tablouri, păcăliți cu falsuri după pictori celebri. Percheziții în București, Iași și Botoșani

spot_img

Polițiștii au descins, joi, la zece adrese din București, Iași și Botoșani, la persoane suspecte de comercializarea unor tablouri falsificate executate după pictori celebri, ca Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian.

Potrivit Poliției Române, perchezițiile au loc la sediul unei instituții de cultură și locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice, situate în municipiul București și în județele Iași și Botoșani.

Vor fi puse în aplicare 2 mandate de aducere și vor fi citați 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători, în urma probatoriului administrat, urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun.

În acest caz, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală.

În urma investigațiilor efectuate a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, etc.

Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora.

Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracţională.

La activități participă specialiști criminaliști din cadrul Institutului National de Criminalistică din cadrul IGPR și specialiști antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

                                                                                                                  Adina Silav