3.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 4:19
No menu items!

Peste 20 de persoane reținute în dosarul furturilor de pe carduri

spot_img

Peste 20 de peroane reținute în dosarul futurilor de pe carduri

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Oragnizată şi Terorism (DIICOT) au emis peste 20 de ordonanţe de reţinere în dosarul falsificatorilor de carduri în urma audierilor maraton începute joi, între reţinuţi aflându-se şi Constantin Gheară.

Procurorii şi poliţiştii au descins joi la 85 de adrese din Bucureşti şi din 16 judeţe, fiind vizate 70 de persoane care ar fi falsificat carduri şi ar fi retras ilegal două milioane de euro din mai multe state, simultan având loc percheziţii în Germania, Marea Britanie, SUA şi Republica Dominicană.

Procurorii DIICOT au emis ordonanţele de reţinere pe numele a 20 de falsificatori capturaţi în România, au precizat surse judiciare.

Percheziţiile de joi au avut loc în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Braşov, Constanţa, Olt, Sălaj, Cluj, Suceava, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Satu Mare, “la locuinţele membrilor unor grupuri infracţionale organizate transfrontaliere suspectaţi de acces fără drept la un sistem informatic, deţinere de echipamente în vederea falsificării şi falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică”, informa Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Simultan cu acţiunea declanşată de procurorii DIICOT, la solicitarea acestora, au avut loc percheziţii domiciliare şi în Germania, Marea Britanie, SUA şi Republica Dominicană. Potrivit procurorilor, grupările infracţionale sunt constituite din peste 100 de persoane, iar liderii au fost identificaţi ca fiind Constantin Gheară, zis Tică, în vârstă de 53 de ani, Romeo Ursu, zis Boenică, de 45 de ani, Lucian Ghiuri, zis Piticu, de 45 de ani, şi Relu Şerban, de 57 de ani.

“În fapt, se reţine că, sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecţionat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS-uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria”, a precizat DIICOT.

Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substanţiale de bani din Republica Dominicană, SUA, Japonia, Iordania şi Nepal. Grupările infracţionale ar fi produs astfel un prejudiciu estimat la peste două milioane de euro.

R.D.