9.8 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 0:29

Peste 182 milioane de euro stau în pixul lui Sorin Oprescu

spot_img

Investițiile în pasaje, străpungeri sau reabilitările de pe hârtie ale primarului Sorin Oprescu sunt mai scumpe decât lărgirea la patru benzi a centurii Capitalei

Oprescu_SZ

În acest an, Sorin Oprescu are la dispoziție 802 milioane de lei, din visteria primăriei Capitalei, pentru diverse investiții cum ar fi sala multifuncţională “Lia Manoliu”, reabilitarea Patinoarului Flamaropol, supralărgierea Prelungirii Ghencea, pasajul de la Piaţa Presei sau penetrația Splaiul Independenței-Ciurel-Autostrada București-Pitești.

Consilierii generali ai Primăriei Capitalei, au aprobat proiecte de investiții în valoare de peste 4,8 miliarde de lei, lucrări finanțate din bugetul propriu. Pentru aceste proiecte, în visteria primăriei Capitalei, în acest an sunt aproximativ 802 milioane de lei și 100 milioane de lei, bani din credite interne sau externe. Cei mai mulți bani din bugetul propriu al primăriei Capitalei pentru investiții vor fi alocați pentru proiectul “penetrație Splaiul Independenței-Ciurel-Autostrada București-Pitești”. Chiar dacă lucrările au început încă din 2009-2010, primăria Capitalei abia anul acesta s-a hotărât aprobarea unor cheltuieli în valoare de circa 80 milioane de lei pentru lucrările privind penetrația Splaiul Independenței-Ciurel-autostrada București-Pitești. În acest an este programat să înceapă proiectul de penetrație prelungirea Ghencea-Domnești, lucrare pentru care sunt alocați 70 milioane de lei și încă 70 milioane de lei pentru “străpungere Bulevardul Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu”.

În bugetul de aproximativ 902 milioane de lei, printre cele mai importante investiţii se numără supralărgirea străzii Fabrica de Glucoză (55 milioane de lei), pasajul de la Piaţa Presei (45,8 milioane de lei), reabilitarea sistemului rutier și linie de tramvai Bd. Liviu Rebreanu (47 milioane de lei), Pasaj Basarab (20 milioane de lei), reabilitare sistem rutier și linie de tramvai Șoseaua Patelimon (35 milioane de lei), pasaj suprateran Mihai-Bravu-Splaiul Unirii (29 milioane de lei) și reabilitare sistem rutier și liniii de tramvai Șoseaua Iancului (25 milioane de lei).

Administrația Străzilor – peste 17 milioane de euro pentru reabilitarea unor străzi și poduri și achiziția de studii

Pe lângă bugetul imens pe care edilul Sorin Oprescu se pregătește să-l cheltuiască pentru noi bulevarde, străzi și pasaje, și Administrația Străzilor – instituție subordonată Primăriei Capitalei- are la dispoziție nu mai puțin de 76.646.000 de lei (peste 17,3 milioane de euro) pentru reabilitarea unor străzi și poduri, dar și pentru achiziția de studii – de prefazabilitate și de fezabilitate.  Astfel, potrivit proiectului de buget adoptat în prima zi a acestei săptămâni, Administrația Străzilor ar urma să cheltuiască 15.349.000 de lei (aproape 3,5 milioane de euro) pe șase proiecte de reabilitare a unor străzi – artere principale, pentru că cele secundare se află în custodia primăriilor de sector: str. Poiana Lacului, intrarea Poiana Lacului, str. Carelor, str. Sufaru Gheorghe, str. Teiuș, dar și pentru reabilitarea sistemului rutier din sectorul 5.

Alți peste 7,8 milioane de lei (aproape 1,8 milioane de euro) ar urma să fie investiți în 7 studii de prefezabilitate si fezabilitate. În același timp, aproape jumătate din bugetul total al Administrației – peste 30 de milioane de lei (aproape 7 milioane de euro) ar urma să fie plătiți pentru reabilitarea a 5 poduri: Ciurel, Timpuri Noi, Lacul Tei, Tei Toboc și Mihai Bravu, în a cărui modernizare și consolidare se vor investi anul acesta 22, 4 milioane de lei (peste 5 milioane de euro), după ce anul trecut s-au mai plătit peste 23,3 milioane de lei (aproape 5,3 milioane de euro).

Raluca Dan
Ștefan Etveș

Articolul precedentTrageri speciale LOTO, de Paște
Articolul următorPiftie de porc