8 C
București
luni, 19 aprilie 2021 - 6:46

Peste 160.000 de candidaţi susţin, luni, prima proba scrisă a Bacalaureatului

Peste 160.000 de candidaţi susţin, luni, prima proba scrisă de la bacalaureat
foto: gandul.info

Examenele scrise de la Bacalaureat încep luni cu proba la Limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de elevi care au terminat în acest an clasa a XII-a şi absolvenţi care nu au promovat în seriile anterioare.

La prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an s-au înscris pentru susţinerea probei scrise de Limba şi literatura română 162.338 de candidaţi. Aceştia susţin proba de la ora 9.00.

Prima probă scrisă de la Bacalaureat se desfăşoară în 583 de centre de examen. Toate şcolile în care are loc examenul de bacalaureat au sisteme de supraveghere video.

Examenele scrise ale Bacalaureatului vor continua pe 2 iulie cu proba la limba şi literatura maternă, pe 3 iulie cu proba obligatorie a profilului şi pe 5 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 16.00. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, se vor afişa pe 12 iulie.

La prima sesiune a Bacalaureatului din acest an, care a început pe 2 iulie cu probele orale, s-au înscris 188.251 de candidaţi, dintre care peste 147.000 sunt din promoţia actuală, iar restul din promoţii anterioare.

Candidaţii care nu s-au prezentat la probele orale pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul.

Dintre candidaţii la bacalaureat, 162.338 s-au înscris pentru susţinerea probei scrise la Limba şi literatura română, 7.762 pentru proba de limba şi literatura maternă, 174.555 pentru proba obligatorie a profilului şi 165.373 pentru proba la alegere a profilului şi specializării. Diferenţele privind numărul de candidaţi provin din faptul că o parte dintre aceştia sunt absolvenţi ai seriilor anterioare care au susţinut şi promovat unele dintre probe, echivalându-şi ulterior notele pentru această sesiune.

Ministrul educaţiei, Remus Pricopie, a spus duminică, în videoconferinţa cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi cu cei ai celor 583 de centre de examinare şi 155 de centre de evaluare din cadrul examenului de bacalaureat, că principalul obiectiv este asigurarea bunei desfăşurări a probelor scrise care debutează luni, cerându-le toleranţă zero faţă de orice act de corupţie şi de orice tentative de fraudare.

R.D.