23.6 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 18:33

Peste 15.000 de pelerini, la moaştele Sfintei Parascheva la Iaşi

spot_img

Câteva sute de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iași

pelerinaj - Sf Parascheva

Peste 15.000 de pelerini aşteaptau la rând, vineri dimineață, pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva.

Primii pelerini veniţi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au început să sosească la Iaşi încă de joi după-amiază, unii dintre aceştia aşezându-se la rând cu aproape 24 de ore înainte de scoaterea moaştelor din incinta catedralei, transmite MEDIAFAX.

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană într-o procesiune desfăşurată vineri dimineaţă și a fost aşezată într-un baldachin în curtea catedralei.

Vineri dimineață, au ajuns la Iaşi peste 6.000 de credincioşi din Voluntari (Ilfov) şi din Bucureşti, îmbarcaţi în peste 150 de autocare.

Ca şi anul trecut, Sfânta Liturghie, programată marţi, 14 octombrie, se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare. La ceremonia religioasă este aşteptat şi premierul Victor Ponta.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, cozile întinzându-se pe distanţe de câţiva kilometri. Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

Anul trecut, aproximativ 220.000 de persoane au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în cele cinci zile ale pelerinajului de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei care și anul acesta a luat măsuri speciale pentru menținerea ordinii publice.

Lucian Mera