miercuri, 21 octombrie 2020 - 5:39

Peste 14.800 de angajați ai MAI, gata să intervină pentru limitarea efectelor viscolului

Avocatul Poporului, despre cauza blocajului din sănătate: Autoritățile continuă să folosească același algoritm de testare

Avocatul Poporului, Renate Weber, reclamă faptul că, la peste jumătate de an de la debutul pandemiei de COVID-19, autorităţile din România continuă să folosească...

Deputatul PSD Florin Iordache, votat de 185 de parlamentari pentru a conduce Consiliul Legislativ

Camera Deputatilor si Senatul au votat in plenul reunit ca Florin Iordache sa fie presedinte al Consiliului Legislativ. Au fost 185 de voturi "pentru"...

Reacția fostului ministru Nicolae Bănicioiu, după ce DNA a cerut ridicarea imunității sale

Fostul ministru, Nicolae Bănicioiu, susține, într-o postare pe Facebook, că acuzațiile care i se aduc sunt false și că este pentru ridicarea imunității. Bănicioiu...

Directorul unui spital din Sibiu cere modificarea condițiilor de testare pentru COVID-19

Directorul Spitalului de Pediatrie din judeţul Sibiu, medicul Camelia Grigore, consideră că ar trebui îmbunătăţită modalitatea de abordare a cazurilor infectate cu noul coronavirus...

Avertizarea Cod galben emisă de meteorologi intră în vigoare vineri, la ora 16.00

Oprea-mai 3

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a susținut, vineri, o videoconferinţă cu prefecţii și structurile pentru situații de urgență, având ca temă măsurile dispuse în contextul avertizărilor meteorologice de ninsori și viscol.

La videoconferință au participat șefi ai structurilor MAI, precum și reprezentanți ai instituțiilor membre ale Comitetului Special pentru Situații de Urgență.

Conform prognozei meteorologice, în următoarele 24 de ore vremea se va înrăutăți, în cea mai mare parte a țării fiind prognozate ninsori și viscol de intensitate mare în special în zona de sud a României. Începând cu ora 16.00, va intra în vigoare un COD GALBEN de ninsori și viscol în București și 24 de județe din Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și zona montană. De altfel, în toată țara va ninge dar la o intensitate mai mică. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în țările din Vestul României, ne putem aștepta ca aceste fenomene meteorologice să crească în intensitate și să avem în zilele următoare cantități și mai mari de zăpadă.

În aceste condiții, vreau să luăm toate măsurile de pregătire pentru următoarele zile, astfel încât să reacționăm așa cum se cuvine pentru protejarea populației și pentru limitarea efectelor negative ale viscolului și zăpezilor. În unele zone înalte din țară ninge deja. În județul Gorj, pe drumul dintre Novaci și Rânca se acționează pentru deszăpezire și pentru împrăștiere de material antiderapant.

Din cauza vântului puternic, au fost suspendate manevrele în porturile Midia și Mangalia.

Vă cer o foarte mare atenție tuturor responsabililor pe linia de intervenții pentru situații de urgență, dar și celor care aveți atribuții administrative pentru coordonarea acțiunilor de deszăpezire. Nu trebuie să fie nimeni luat pe nepregătite, și mă refer la utilaje și materiale antiderapante.

Pe componenta de intervenție, sunt aici reprezentate toate instituțiile responsabile în gestionarea situațiilor de urgență, membre ale Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. În calitate de Președinte al acestui Comitet vă cer să pregătiți toate capabilitățile pe care le aveți pentru a putea acționa integrat sub coordonarea Centrului Național de Conducere Integrată din Ministerul Afacerilor Interne. După ultimele modificări legislative, pe care le cunoașteți deja, și conform Concepției Unice de Acțiune în Situații Speciale, toate misiunile forțelor și mijloacelor din teren vor fi gestionate și coordonate în mod integrat. Vă reamintesc tuturor că Centrul Național de Conducere Integrată din Ministerul Afacerilor Interne lucrează în mod permanent, 24 de ore din 24.

Începând din această dimineață, am crescut capacitatea operațională în județele care se vor afla începând de la ora 16.00 sub avertizare meteo, și mă refer la forțele inspectoratelor pentru situații de urgență, dar și la Poliție și Jandarmerie. La acest moment, pentru asigurarea intervențiilor de limitare a efectelor meteo periculoase, la nivel național avem mobilizați peste 14.800 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne. În ceea ce privește componenta de intervenție asigurată de inspectoratele județene pentru situații de urgență, avem peste 3.000 de pompieri, la care se adaugă aproximativ 6.800 de polițiști, 5.500 de jandarmi și peste 650 de polițiști de frontieră. Aceștia au la dispoziție peste 3.300 de autospeciale și mijloace tehnice de intervenție. De asemenea, un avion și 14 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație din Ministerul Afacerilor Interne pot efectua misiuni de salvare a persoanelor aflate în dificultate, desigur, dacă și condițiile meteo vor permite utilizarea acestor aparate de zbor. Dacă situația o impune, vom apela, conform legii, și la Ministerul Apărării Naționale.

Misiunea noastră este să intervenim încă de la apariția primelor ninsori pentru asigurarea funcționării la parametrii optimi a sistemelor de utilități publice și pentru asigurarea accesului către spitale, școli și alte obiective de interes general.

Știu că până la această oră ați verificat deja stocurile cu materiale antiderapante, stocurile de carburanți pentru utilajele de deszăpezire, precum și gradul de pregătire al firmelor care se ocupă de curățarea drumurilor. Asigurați-vă că administratorii de drumuri și drumarii sunt pregătiți să intervină, nu vreau să avem surpriza că nu sunt la muncă în aceste zile. Pe toată perioada avertizărilor meteorologice, dar și după ridicarea acestora, până la înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, trebuie să cunoașteți în orice moment numărul de utilaje de deszăpezire disponibile și amplasarea exactă a acestora, pentru a putea asigura o intervenție promptă în situații punctuale.

Cer Poliției Rutiere să fie prezentă în trafic în această perioadă pentru a acorda sprijin conducătorilor auto. Activitatea polițiștilor va fi una preventivă, ca de fiecare dată, care să conducă la fluidizarea circulației rutiere. Acolo unde se impune, îndrumați conducătorii auto pe rute alternative, sigure, pentru a evita blocajele rutiere sau înzăpezirile. În acest sens, vă rog să informați periodic care este starea drumurilor, pe unde se circulă fluent, dar și care sunt segmentele de drum cu probleme din cauza zăpezii. Dacă va fi nevoie, așa cum am procedat de fiecare dată, veți aplica măsura închiderii preventive a segmentelor de drum care nu mai prezintă siguranță pentru circulația publică.

La acest sfârșit de săptămână ne așteptăm la un trafic intens pe drumurile dinspre stațiunile montane, având în vedere sfârșitul vacanței copiilor.

Îi rog pe toți conducătorii auto să țină cont de informările noastre în legătură cu traficul în zonele afectate de zăpadă și să se conformeze indicațiilor polițiștilor rutieri.

O atenție specială vreau să o acordăm conducătorilor de autocare și microbuze care transportă copiii care vin din vacanță. Acestor conducători auto le recomandăm să nu se aventureze la drum dacă vremea nu o permite, pentru că există riscul blocării în trafic.

Vreau să verificați personal că la nivelul prefecturilor și primăriilor este asigurat serviciul de permanență și că toate mijloacele de comunicații sunt în stare de funcționare.

În următoarele ore, trebuie să știți în orice moment ce se întâmplă în fiecare localitate și, dacă este nevoie, să acordați sprijin imediat comitetelor locale pentru situații de urgență.

Ca și la precedentele episoade de ninsoare, cer autorităților locale, primarilor, să ia măsuri pentru protejarea persoanelor care necesită asistență medicală permanentă și care trebuie să se deplaseze zilnic la spitale.

În acest sens, împreună cu medicii din localități, verificați situația exactă a acestor persoane și asigurați-vă că au necesarul de medicamente pentru aceste zile.

Le cer șefilor de inspectorate pentru situații de urgență, ca până la ridicarea codurilor, dar și după, atât timp cât mai este nevoie de intervenția noastră, a celor de la Ministerul Afacerilor Interne, să fiți la serviciu, să raportați periodic situația din județul dumneavoastră, problemele cu care vă confruntați și modul cum decurg intervențiile pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice.

Vă rog să comunicați în regim de urgență orice situație deosebită cu care vă confruntați, pentru a putea a putea să vă acordăm sprijin de la nivel central. Știți foarte bine că la nivel local aveți responsabilitatea coordonării intervențiilor la fața locului și că aveți și toate resursele de intervenție la dispoziție.

În aceste zile e nevoie de mobilizarea tuturor autorităților statului și de o bună coordonare a acestora, fiecare pe atribuțiile și competențele legale pe care le are – Ministerul Transporturilor, C.N.A.D.N.R., Ministerul Sănătății, Electrica SA, Ministerul Apărării Naționale și toate componentele și structurile Ministerului Afacerilor Interne. Ne confruntăm cu un nou episod de iarnă, o nouă misiune, este normal pentru această perioadă a anului și nimeni nu ar trebui să fie luat prin surprindere.

Suntem aici toată echipa de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, vă stăm la dispoziție.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

R.D.

De ce s-a opărit PNL pe Streinu și Rafila?

Sorin Roșca Stănescu În fiecare zi, PNL oftează. Iar reprezentanții de frunte ai acestui partid le bat obrazul unor specialiști de marcă. Alexandru Rafila și...

Numărul școlilor în scenariul roșu a crescut vertiginos după organizarea alegerilor locale

Numărul școlilor intrate în scenariul roșu, în România, a crescut vertiginos chiar după organizarea alegerilor locale, fiind cu mult mai mare decât înaintea scrutinului. Ministerul...

Care este sloganul cu care PNL merge la alegerile parlamentare. Doar doi miniștri nu sunt pe liste

Sloganul sub care liberalii candidează la alegerile parlamentare este "Dezvoltăm România". Ludovic Orban a declarat, marţi, că alegerile parlamentare din 6 decembrie sunt decisive pentru...

Ministerul Muncii va completa legea pentru situația închiderii școlilor

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că Guvernul va completa cadrul legal în situația închiderii școlilor. "Asa cum stiti, pun in practica ordonanta de urgenta...

De ce este ilegală instituirea obligativității de a purta masca în spații deschise

Hotărârea Comitetului Municipal pentru Situații de urgență București prin care se institutie obligativitatea purtării măștii și în spații publice deschise, precum și hotărârile similare...